Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Interpol blev redskap för diktatur

Annons

Ett tiotal svenskar med iranskt ursprung är efterlysta av den internationella polisorganisationen Interpol. Det är myndigheterna i Iran som har beställt efterlysningarna. Interpol gör ingen egen prövning av bevisen mot de efterlysta.

Så borde det internationella polissamarbetet inte fungera. Det undergräver rättssäkerheten. Interpol riskerar att göra sig själv till redskap för allsköns diktaturer, i stället för att vara en organisation för att bekämpa brott.

De efterlysta är inte misstänkta för något brott av svenska åklagare. Det ligger nära till hands att anta att den iranska regimen nu använder beteckningen ”terrorist” för att komma åt oppositionella som är verksamma i utlandet. Så brukar diktaturregimer göra.

Nej, de efterlysta svenskarna riskerar inte att gripas i Sverige, kanske inte heller om de reser till något annat EU-land. Men tänk efter själv. Om du skulle hamna på listan över personer som är efterlysta av Interpol. Skulle du bara rycka på axlarna? Skulle du våga dig iväg på en semester till ett land som ligger långt borta? Skulle du våga genomföra den sedan länge planerade familjesemestern till Thailand? Skulle du våga resa till Kina?

Redan genom att lägga ut en efterlysning via Interpol kan den iranska regimen beskära de efterlystas rörelsefrihet. En diktatur tillåts lägga sig i hur laglydiga svenska medborgare lever sitt liv. Det är inte acceptabelt.

Kriget mot terrorism har pågått sedan attentaten mot USA den 11 september 2001. Och ju förr terrornätverket al-Qaida kan krossas, desto bättre.

Men om tvivelaktiga regimer kan gömma sig bakom begreppet ”terrorism” för att skapa oro bland andra länders medborgare, är det ett systemfel.

Svensk polis måste samarbeta med andra länders polis. Om svensk polis exempelvis skulle få kännedom om ett kommande bombattentat i Teheran eller en flygkapning i Kina, bör uppgifter kunna vidarebefordras – även om den sittande regimen i det land som berörs är synnerligen obehaglig. Men med en diktaturregim måste polissamarbetet vara ytterst begränsat.

Svenska medborgare som deltar i opinionsbildningen mot regimen i Iran ska uppmuntras, oavsett om de har iranskt ursprung eller inte. Regimen i Iran ska inte tillåtas att begränsa deras rörelsefrihet.

Mer läsning

Annons