Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ipred-lagen urvattnas?

Annons

Ska leverantörer av bredband bli ”poliser” som lämnar ut uppgifter om personer kan ha sysslat med illegal fildelning? Kanske, men det är inte säkert. EU:s domstol publicerade på torsdagen ett förslag till avgörande i en tvist mellan en bredbandsleverantör och fem ljudboksförslag. Förslaget ger utrymme för olika tolkningar. Kanske blir den slutgiltiga domen tydligare.

Det bästa vore om Ipred-lagen urvattnas (och därmed EU:s direktiv på samma område), att upphovsrättsinnehavare måste bli restriktiva med att jaga enskilda personer. De borde använda andra metoder för att få in sina pengar.

Fem svenska ljudboksförlag begärde att en bredbandsleverantör skulle lämna ut uppgifter om en misstänkt dator, för att kunna stämma ägaren för brott mot upphovsrätten. Leverantören sade nej till att lämna ut uppgifterna – och fick rätt i hovrätten. Nu har frågan gått vidare till Högsta domstolen. Det är Högsta domstolen har begärt att EU:s domstol ska ge vägledning om hur EU:s regler ska tolkas.

Ordningen i EU-domstolen är att en generaladvokat gör ett förslag till dom. EU-domstolen brukar ofta, men inte alltid, följa generaladvokatens förslag.

Enligt förslaget kan detaljer om den misstänkta datorns ägare lämnas ut. Men de får bara lämnas ut om de lagrats just i syftet att lämnas ut till andra. Och bredbandsleverantörer lagrar knappast sina kunduppgifter för att någon annan ska kunna stämma kunden. Det lutar alltså åt att generaladvokatens förslag innebär att bredbandsleverantören slipper lämna ut uppgifterna till ljudboksförlagen.

Upphovsrätt behövs. Den som komponerar musik, gör en film eller skriver en bok, måste kunna sälja resultatet av sitt arbete, lika väl som den som snickrar möbler eller gör en skulptur.

Men det är inte önskvärt att jättar inom förlagsvärlden, filmindustrin eller musikindustrin bedriver massiv spaning på nätet.

Om bredbandsleverantören vinner i Högsta domstolen, innebär det att Ipred-lagens räckvidd begränsas.

På något sätt måste upphovsrätten lösas i en digital tidsålder. Men Ipred-lagen är fel metod. Det är bättre att låta upphovsrätten ingå i avgiften till internetleverantören.

Mer läsning

Annons