Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IS intåg i Europa

Vi var så upptagna med att spana bort mot Grekland att vi missade när terrorgruppen IS promenerade in i Europa

Annons

I slutet av maj stod FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i talarstolen i Europaparlamentet i Bryssel. Han talade om utmaningarna som låg framför Europa. Framför allt handlade det om den våldsamma extremismens framfart i världen – och i synnerhet om terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Trots att frågan om IS har varit uppe för diskussion på EU-nivå vid ett flertal gånger det senaste året, har många ställt sig frågande inför hotets natur. Det vill säga: Hur stort hot är egentligen IS för Europa? Många parlamentariker har skruvat obekvämt på sig och hoppats på att det nog ska lösa sig av sig självt. Inte är väl det vårt problem?

Men det är vårt problem. Diskussionen om IS handlar inte längre enbart om att på ett lokalt plan identifiera och stoppa unga svenskar från att packa väskan och bege sig till Syrien – eller om hur vi ska ta emot dem som kommer hem. IS kalifat ser inga begränsningar och därför är det naivt att tro att konflikten skulle stanna vid Europas gränser.

I veckan förekom det uppgifter i Sunday Mirror om att terrorgruppen IS har etablerat ett starkt fäste i Europa. Bland annat ska det finnas en bas för IS-krigare i den lilla byn Osve i Bosnien. Några dagar senare small det i Turkiet. I staden Suruç dödades ett trettiotal personer i ett självmordsattentat som senare tillskrevs IS. Visserligen är Turkiet inte medlemmar i EU, men landet – som räknas till Europa och gränsar till Syrien – fungerar som en viktig knutpunkt för IS-krigare som ska ansluta sig till kriget. Turkiet har fram till nu varit ovilliga att stänga gränsen mot Syrien. Visst finns det anledning till oro.

Det går inte längre att peka bort mot horisonten och prata om de brutala övergreppen som isolerade händelser långt hemifrån. Den senaste veckan visar att hotet mot Europa och EU är på riktigt. Nu krävs en gemensam strategi på EU-nivå för att försvara oss – innan det smäller igen.

Mer läsning

Annons