Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja och nej till vinst i skolan

Annons

Vinst i skolor är okej. Men ändå inte. Ungefär så beslöt Miljöpartiets kongress på lördagen.

Det finns en opinion i Miljöpartiet som helt vill förbjuda vinstdrivande företag att driva skolor. En opinion som gjorde sig hörd på kongressen. Ett sådant förbud skulle förändra förutsättningarna för skolväsendet i Örebro. Uppstickare som IT-gymnasiet, Rockgymnasiet och JB-skolan skulle få läggas ner eller startas om, med andra ägare.

Kongressen sade nej till att förbjuda vinster i skolan. Men den sade också att det ska skrivas in i bolagsordningen att skolorna inte ska ha ett vinstsyfte. Så på sätt och vis är Miljöpartiet ändå emot vinster i friskolor.

Men en kongress är en förhandling. Genom att skriva in några rader om vad som ska stå i bolagsordningen kunde partiledningen förhindra att kongressen sade tvärt nej vinstdrivande skolor.

Miljöpartiet försöker hålla sig kvar i en mittenfåra. Ett förbud mot vinster i skolan hade varit en tydlig vänstersväng som försvårat partiledningens strävan att sväva ovanför blockpolitiken.

Även det beslut som togs har en vänsterprägel. Fast frågan är om det betyder något i praktiken. Det är svårt att tänka sig ett riksdagsbeslut som dikterar vad som ska stå i bolagsordningen för ett aktiebolag.

Och som språkröret Åsa Romson och två av hennes partivänner skrev i en debattartikel i DN tidigare i år: Den viktigaste faktorn bakom skolornas resultat är lärarnas sätt att undervisa. Om nu en skola har bra lärare, som lyckas med skolans mål – vad är det då för fel om skolans ägare får ut en vinst?

I en kommunal skola med urusla resultat är det en klen tröst för eleverna att skolan inte drivs av ett aktiebolag.

Mer läsning

Annons