Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag kokar av vrede: Inte bara Karlskoga sviker barnen!

Annons

Inspektionen för vård och omsorg upptäckte inte själv hur illa de berörda barnen och anhöriga behandlades av socialförvaltningen i Karlskoga. Det var efter en artikel i NA som felaktigheterna uppmärksammades.

Inspektionen för vård och omsorg är inte nådig i sin kritik mot socialnämnden i Karlskoga.

Efter en trafikolycka stod tre barn utan vårdnadshavare, som det heter på juristspråk. Det fanns anhöriga som agerade. Och då borde socialtjänsten klivit fram omedelbart och agerat. Gett stöd. Övervägt åtgärder. I stället gjordes i stort sett ingenting alls de första två dagarna. Och ännu flera månader efter den tragiska olyckan fanns en rad frågor som fortfarande var olösta.

Det är en brist, skriver Inspektionen för vård och omsorg, att nämnden inte övervägde om det fanns skäl för LVU, alltså vård enligt lagen om vård av unga.

Det är en brist, skriver Inspektionen för vård och omsorg, att nämnden inte övervägde om det fanns skäl för LVU, alltså vård enligt lagen om vård av unga.

Men så här ligger det till: Socialnämnder runt om i landet anser att LVU är en besvärlig lagstiftning. De ser helst att den inte används. Att tillämpa LVU kräver omfattande utredningar - och dessutom en prövning i en förvaltningsdomstol. Och tänk om utredningen visar att LVU är berättigat. Då blir det dessutom dyrt. Usch och fy!. Hellre sitta passiv och göra så lite som möjligt.

Och Socialnämnden i Karlskoga är inte ensam. Så här står det till exempel i en utredning om LVU som presenterades för två år sedan: "Utredningen har under sitt arbete kunnat konstatera att detfinns betydande behov av förbättringar inom alla dessa områden.Inte minst finns det en osäkerhet om kvaliteten på de insatser somges med stöd av LVU och om resultaten av dessa."

Men kvalitet står inte högst på socialnämndernas önskelista. De vill ha billiga åtgärder! De tänker inte tanken att den där billiga åtgärden i dag kan leda till andra kostnader i framtiden. Men det är ju sådant som andra myndigheter drabbas av, så det bryr de sig inte så mycket om.

Och sveket mot barnen fortsätter även i nästa vecka - och veckan därpå!

Jag kokar av vrede av bara tanken!

Mer läsning

Annons