Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på enkla lösningar

Örebro kommun vräkte den kriminella grupperingen Romano från en lokal i Mosås. Men får det någon effekt på brottsligheten? Sannolikt inte.

Annons

Borde då kommunledningen låtit gänget hållas? Nej, det kan ändå ha varit rätt att se till att de fick lämna lokalen. Dels måste kommunledningen ta hänsyn till det allmänna obehag som det leder till att en kriminell gruppering etablerar sig i en viss lokal i ett visst område. Dels så trasslar kommunen åtminstone till det för gruppen genom att tvinga den att flytta.

Däremot finns det anledning att uppmärksamma det kriminologen Jerzy Sarnecki säger i måndagens NA: Samhället gör rätt mycket insatser mot brottslighet, utan att kolla om det fungerar.

Om ett problem med en viss typ av brottslighet uppmärksammas av medier kan vi vara helt säkra på att något av följande förslag dyker upp: Hårdare straff för den aktuella typen av brott. Eller fler poliser. Det verkar vara den typ av åtgärder som står på politikernas dagordning, det som spontant dyker upp i huvudet. Ett budskap som kan skrivas ner som ett pressmeddelande på några rader.

Alla kan se bilden framför sig av en brottsling som sitter inlåst i ett år i stället för sex månader. Alla kan se framför sig hur det ser ut med fler poliser. Fler poliser har det blivit, fast andelen uppklarade brott ökar inte.

För en tid sedan föreslog Alliansen en skärpning av straffen för inbrott i bostäder. Fast effekten av en straffskärpning kommer sannolikt att bli noll. Risken att åka fast är nämligen nära noll. I tjuvens riskkalkyl väger det då lätt att straffet kan bli längre. Så det som blir ett bra pressmeddelande och till och med en begriplig rubrik i en tidning kan bli en fullkomligt verkningslös åtgärd.

Men ansvaret vilar också på oss som väljare. Är det alltid de enkla lösningarna vi söker? Ja, då kommer det också att finnas politiker som försöker erbjuda just enkla lösningar, trots att de sannolikt inte leder till färre brott. Och det var väl det vi ville ha?

Mer läsning

Annons