Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet på riktigt

5 000 kronor mer i månaden i lön. Det är inte en diffus jämställdhetspott. Det är en rejäl löneökning.

Annons

Folkpartiledaren Jan Björklund och Jämställdhetsminister Maria Arnholm presenterade en ny satsning på kvinnodominerade yrken i Almedalen på lördagen. Systemet med förstelärare fick en trög start. Men snart kommer vi att ha 14 000 förstelärare. Skickliga lärare som får 5 000 kronor mer i månaden i lön. Och nu vill Folkpartiet bygga ut det systemet till att också omfatta förskollärare och sjuksköterskor.

Det har gjorts försök att satsa på kvinnodominerade yrken tidigare, Men inte så här handfast. Staten betalar kommunerna för att öka möjligheterna för ambitiösa personer att göra karriär inom sitt yrke. Pengarna kan inte smusslas undan till andra ändamål. Antingen inför kommunerna karriärtjänster i de yrken som berörs. Eller också blir det inga pengar.

Hallsberg är en av de kommuner som stretade emot när systemet med förstelärartjänster infördes. Men numera finns det förstelärare även i Hallsberg.

Folkpartiet gör rätt som satsar på jämställdhet. Jan Björklund var faktiskt rätt nöjd när han talade om framgångarna för Feministiskt initiativ. Men inte för att han gillar Gudrun Schymans politik, utan för att det nu blir tillfälle att föra fram en liberal jämställdhetspolitik, Ett alternativ till Feministiskt initiativ. Att vara för jämställdhet handlar inte nödvändigtvis om att alla ska tjäna lika mycket. Det handlar snarare om att se till att människor som utbildar sig får en möjlighet att komma vidare, oavsett om de arbetar i en mansdominerat eller kvinnodominerat yrke. Det kan också leda till att fler män söker sig till kvinnodominerande yrken.

För Folkpartiet är jämställdheten inget som är påklistrat. Det är en fråga som partiet har drivit under årtionden. Det var den förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg som drev igenom pappamånaden. Sedan kom en andra pappamånad. Nu förespråkar Folkpartiet införandet av en tredje pappamånad.

Ur Folkpartiets synpunkt får jämställdhet gärna bli en stor fråga i valrörelsen.

Mer läsning

Annons