Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Björklund, slöjan och förtrycket i Iran

Annons

Liberalernas partiledare Jan Björklund protesterade i samband med att statsminister Stefan Löfven, handelsminister Ann Linde med flera besökte Iran i helgen. Det finns anledning att säga ett och annat om regimen i Iran. Till exempel att Iran stöder den blodbesudlade Assad-regimen i Syrien. Eller också skulle Jan Björklund kunna säga något om att Sverige mer bestämt borde protestera mot avrättningarna i Iran. Det förekommer att tonåringar döms till döden. Det förekommer att personer hängs för homosexualitet. Enligt uppgifter från Amnesty avrättas över 600 personer per år.

Men Jan Björklunds upprördhet handlar om att handelsminister Ann Linde hade slöja på sig när hon undertecknade ett avtal med Iran.

Varken Jan Björklund eller någon annan man ska bestämma hur kvinnor ska klä sig.

Jag har två invändningar mot Jan Björklunds resonemang.

För det första är det en tokig prioritering. Jan Björklund anser uppenbarligen att UD:s diplomater borde ha ägnat både tid och kraft åt att försöka övertyga iranska UD om att Ann Linde inte skulle behöva ha en sjal över huvudet vid ett fototillfälle. Jag anser att UD borde ha ägnat varje minut åt att tala om avrättningarna, kriget i Syrien, iranska kvinnors rättigheter och förtrycket av oppositionella. Just slöjan kommer rätt långt ner på listan.

För det andra är sjalen eller slöjan en betydligt mer komplicerad historia än vad Jan Björklund ger intryck av. Det är sant att den iranska regimens klädregler är en symbol för förtrycket. Unga iranska kvinnor utmanar också dessa klädregler.

Det finns en oerhörd kraft i den unga iranska generationen. Om vi jämför exempelvis Iran med ett land som Saudiarabien, så är Iran mer öppet. Människor har större möjligheter att ta intryck av omvärlden. Sverige borde agera för att skapa flera öppningar, fler sprickor i den mur som diktaturen eftersträvar.

– Slöjan är en symbol för kvinnoförtryck, säger Jan Björklund.

Slöjan är en kyskhetssymbol. Absolut! Men det gäller även slöjan på brudklänningar. Det gäller även slöjan på kristna kvinnor som jag ser i mitt bostadsområde. Dessbättre slipper de bli ifrågasatta för hur de klär sig. Sådan debatt är förbehållen muslimska kvinnor.

Slöjan är en kyskhetssymbol. Absolut! Men det gäller även slöjan på brudklänningar. Det gäller även slöjan på kristna kvinnor som jag ser i mitt bostadsområde. Dessbättre slipper de bli ifrågasatta för hur de klär sig. Sådan debatt är förbehållen muslimska kvinnor.

För länge sedan träffade jag Somalias dåvarande ambassadör i Sverige. Han berättade hur besvärad han var av den klädkod och de rutiner som var förknippade med att han skulle träffa kungen – för att överlämna sina kreditbrev. Frack var liksom inte hans grej. Men det är som det är, liksom ...

Under ett av mina besök i Somalia skulle jag besöka en moské. Det var obetänksamt av mig att ha kortbyxor på mig. Det stred mot deras klädkod. Jag fick hjälp att täcka benen, med ett traditionellt plagg som var betydligt bekvämare än byxor, med tanke på klimatet.

Min utgångspunkt är att män inte ska bestämma hur kvinnor vill klä sig. Reaktionära gubbar ska inte bestämma att deras döttrar eller hustrur ska täcka huvudet. Sexistiska män ska inte bestämma om deras flickvänner ska ha kort kjol på sig. Men när Jan Björklund säger att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck, så gör han anspråk på det. Då säger han att slöjan är icke önskvärd.

I USA har Ilhan Omar blivit en uppmärksammad politiker. En ung kvinna från Somalia som gick till val på bland annat HBTQ-personers rättigheter. Hon valdes in i en lagstiftande församling i Minnesota. Hon bär slöja när hon visar sig offentligt. Jag vågar garantera att ingen man kan sätta sig på henne. Inte ens Jan Björklund!

Mer läsning

Annons