Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Guillous publicistiska haveri

Annons
Varifrån haglar det? Jan guillou påstår att det ”haglar ovett” från ”liberala ledarsidor” mot utrikesminister Margot Wallström. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/TT

Jan Guillou tycker instinktivt illa om liberaler. Det får han gärna göra. Men hans avsky för liberaler gör honom blind för vad som händer i debatten om Margot Wallström och Saudiarabien.

I en kolumn i Aftonbladet skriver Jan Guillou så här: ”Från liberala ledarsidor och borgerliga politiker till en och annan högerkolumnist i Aftonbladet haglar nu ovett för att hon talat sanning om Saudiarabien och är emot offentlig piskning av bloggare och kvinnoförtryck, där Saudiarabien är världsledande.”

Den skribent som mest frenetiskt försvarat vapensamarbetet med Saudiarabien är P M Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri. Politisk tendens på Dagens Industri är oberoende. Men visst, P M Nilsson har tidigare varit politisk redaktör på liberala Expressen.

En av landets största liberala tidningar är Expressen. I en ledare här om dagen konstaterade tidningen att Margot Wallström varit ”välkommet tydlig” gentemot Saudiarabien, medan Moderaterna beskrivs som ”direkt pinsamma” i sin vägran att ta ställning i frågan.

Eskilstuna-Kuriren skriver så här: ”Klart redan i nuläget är dock att Saudiavtalet aldrig borde ha undertecknats eller förlängts. Saudiarabien är en brutal förtryckarregim där homosexualitet är belagt med dödsstraff, kvinnors rättigheter är obefintliga, likaså yttrandefriheten och all opposition undertrycks.”

Upsala nya tidning skriver att ”kritiken mot Margot Wallström har passerat gränsen för det rimliga”. Tidningen konstaterar också att det är en orimlig tanke att ”att det skulle vara fel eller skadligt för Sverige att utrikesministern offentligt ger uttryck åt värderingar som de flesta svenskar tycker är självklara”.

Liberala nyhetsbyråns chef Svend Dahl skriver så här: ”Att den saudiska regeringen ilsknar till borde inte överraska någon, särskilt eftersom den är van att bli behandlad med silkesvantar.” ”Men långsiktigt stärker politiken Sveriges anseende i världen. För frågan är ytterst vems sida vi vill vara på: förtryckarnas eller demokratikämparnas.”

Liberala nyhetsbyrån är en nyhetsbyrå, vars ledare publiceras i en stor del av den liberala pressen i Sverige. Det som sägs där får alltså ett ganska stort genomslag.

För övrigt har vi även på NA:s ledarsida försvarat Margot Wallström och hennes kritik mot Saudiarabien.

Jan Guillou blev rikskänd 1973, då han avslöjade att Sverige hade en hemlig militär underrättelsetjänst som bland annat ägnade sig åt galenskaper som att infiltrera svenska vänsterorganisationer. För det dömdes han och kollegan Peter Bratt till fängelse i en mycket uppmärksammad process. Det var något oerhört att journalister sattes i fängelse för något de publicerat.

Från att ha varit journalist på den lilla vänstertidningen Folket i Bild har Jan Guillou blivit en succéförfattare, som drar fulla hus när han berättar om sina böcker på exempelvis bokmässan i Göteborg. Men Jan Guillous avsky för liberaler leder honom rakt in i ett publicistiskt haveri.

Mer läsning

Annons