Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan lider av för lite sex

Är du en snygg man som bor i Japan? Ja, då riskerar du att få betala högre skatt.

Annons
Snygga japanska män kan komma att få betala mer skatt framöver - för att de fula ska kunna få ligga mer.

En undersökning som Japan Family Planning Association har gjort visar att det bara är 50 procent av alla japaner som har sex. I ett land med ett redan för lågt barnafödande, är det här siffror som oroar myndigheterna. För att få bukt med problemet, och få fler japaner att hitta tillbaka till sänghalmen, planerar man nu en nationell sexkampanj. Det har även förekommit förslag att höja skatten för snygga japanska män för att göra män som anses fula, mer populära bland kvinnorna. Högre status betyder mer sex, enligt den här logiken.

Men beror sexbristen i Japan bara på människors ointresse? Nej, problemet är förmodligen djupare rotat än så. Under 90-talet drogs landet ned i en avgrundsdjup ekonomisk kris. Även Sverige gick igenom en liknande kris men lyckades, till skillnad från Japan, ta sig ur den. Japan har fram till i dag inte kunnat återhämta sig utan brottas fortfarande med dålig tillväxt och en högt värderad valuta. Parallellt med den tuffa krisen har barnafödandet dalat.

Men det är inte bara i Japan som det föds färre barn. Befolkningsökningen i världen har under de senaste åren stannat av. Vi pratar inte längre om en befolkningsexplosion som hotar världen. Inbromsningen beror inte på att dödligheten i världen ökar, som många tror, utan på att kvinnor generellt sett föder färre barn. En annan anledning anses vara den positiva utvecklingen som vi kan se runt om i världen. När människor lever längre och mår bättre föder vi färre barn.

Det råder alltså befolkningskris i det relativt välmående Japan. Även i Ryssland råder det befolkningskris – landets befolkning minskar. Bangladesh har högre förväntad medellivslängd än Ryssland.

Japans ekonomi har drabbats av årtionden av stagnation. Ryssland är en korrupt diktatur som är ensidigt beroende av oljeexport. Ja, då kanske det är enklare att försöka satsa på mer sex än på mer invandring. Fast dilemmat är att även familjelivet styrs av människors framtidstro.

Mer läsning

Annons