Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK:s åtal i Lindesberg: Det är fler som berörs!

En chef på Lindesbergs kommun åtalas av justitiekanslern. Men åtalet borde leda till eftertanke för fler än den åtalade.

Annons

Den 16 mars publicerade NA en insändare. En personlig assistent var missnöjd med hur arbetet organiserades. Chefen kallade till möte och frågade vem som hade skrivit insändaren. Ett klockrent brott mot en av våra grundlagar: Offentliga myndigheter får inte fråga efter vem som har lämnat uppgifter till medier.

Men det här handlar inte bara om en enskild chef. Varje kommun måste inpränta hos såväl förtroendevalda som tjänstemän att tryckfrihetsförordningens regler gäller: En anställd har rätt att vända sig till medier anonymt och meddela uppgifter. Det kan vara genom att ringa till en reporter. Det kan också vara genom att skriva en anonym insändare. Arbetsgivaren får inte ens ställa frågan om vem det möjligen kan ha varit som lämnat uppgifterna eller som skrivit insändaren.

Advokater känner till detta. Journalister tvingas ibland läsa lagtext för trilskande byråkrater. De juridiska experterna på organisationen Sveriges kommuner och landsting vet naturligtvis om det. I bästa fall känner även den högsta ledningen i våra kommuner och landsting till det. Men så länge det finns chefer på lägre nivå som visar upp insändarsidor och frågar ”vem var det?” så fungerar inte meddelarskyddet som det ska. Så länge det finns enskilda tjänstemän som diskret går runt i förvaltningen och undrar ”vem var det som läckte det där”, så fungerar inte meddelarskyddet.

Den här gången blev det offentlig sak av en kränkning av meddelarskyddet. Då blev det pinsamt för Lindesbergs kommun och åtal för den berörda chefen. Men hur många anställda är det som drar sig för att ringa medier om missförhållanden? Hur många är det som aktar sig för att skriva en insändare?

En klok kommunledning understryker att det ligger i kommunens och skattebetalarnas intresse att meddelarskyddet utnyttjas. Då avslöjas missförhållanden. Och då blir den kommunala verksamheten bättre.

Mer läsning

Annons