Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbigt för Tolgfors

Annons

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, gick alltför långt i samarbetet med Saudiarabien, sade försvarsminister Sten Tolgfors i förra veckan. Nu får han mothugg. Två tidigare generaldirektörer ger en annan bild. Båda menar att Tolgfors skyller ifrån sig.

Om Tolgfors har sagt saker som inte stämmer, har han begått en dundertabbe. Då börjar skandalen leva ett eget liv, som inte handlar så mycket om sakfrågan. Krav på hans avgång har redan väckts.

Vitsen med en ministeravgång borde vara att det blir en politisk förändring. Och i nästa led kan vi konstatera att Moderaterna och Socialdemokraterna – åtminstone hittills – har varit överens om att sälja vapen även till diktaturer. Den socialdemokratiska regeringsperioden kantades av omstridda vapenaffärer. Till exempel fick Indonesien köpa svenska vapen samtidigt som landet drev ett krig mot Östra Timor. Och 2005 slöt den socialdemokratiska regeringen ett avtal med Saudiarabien som uttryckligen säger att FOI ska utföra tjänster åt den saudiska diktaturen.

FOI borde inte få hjälpa Saudiarabien att tillverka vapen.

Men faktum är att FOI har har gjort vad som står i ett avtal mellan Sverige och Saudiarabien. Göran Perssons regering skrev på avtalet. Fredrik Reinfeldts regering lät avtalet förlängas.

Regimen i Saudiarabien har uppenbarligen varit irriterad över att vapenprojektet inte fick grönt ljus. Det krävs bara en snabb titt i avtalet, för att förstå varför. Där nämns uttryckligen att FOI ska hjälpa Saudiarabien. Avtalet har aldrig varit hemligstämplat.

I vår ska det tillsättas en utredning om skärpta regler för vapenexport till diktaturer. Men det finns en risk att vi får en definition av demokrati som är så luddig att det går att sälja till nästan vem som helst. De två största partierna i riksdagen, Socialdemokraterna och Moderaterna, har en tendens att prioritera vapenindustrins intressen.

En inblick i hur byråkrater kan tolka begreppet demokrati ger den förre krigsmaterielinspektören Sven Hirdman. I en debattartikel i DN skriver han att ”det är knappast riktigt att kalla Saudiarabien en diktatur”. Pust! Ja, och Nordkorea har faktiskt ett parlament – och rekord i valresultat. 100 procent av väljarna brukar stödja de officiella kandidaterna. Ytterligare en demokrati på världskartan?

Mer läsning

Annons