Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jublande vårdbiträden?

Annons
Skicklig talare. Vi har nu sett att Håkan Juholt är en skicklig talare. Men är han också en skicklig politisk strateg? Arkivbild: Janerik Henriksson/Scanpix

Håkan Juholt höll det längsta talet hittills i Almedalen. Det var ett av de mest ideologiska talen. Nej till skattesänkningar. Anställ fler lärare. Mer statliga pengar för infrastrukturinvesteringar. Naturligtvis ett nej till nästa jobbskatteavdrag. Han beskrev fattiga barn som inte har råd med glasögon eller att gå på Liseberg.

Men bilderna var svepande. Och han skulle ha kunnat komma med lika svepande bilder – samma pessimistiska bild – i ett socialdemokratiskt styrt Sverige.

Enligt en rapport från Rädda Barnen hade den fattigaste tiondelen av barnfamiljerna en något högre standard 2008 (då Reinfeldt ledde regeringen) än 2005, då Socialdemokraterna styrde landet.

Sanningen är naturligtvis att en rad olika faktorer styr hur de med lägst inkomst har det. De politiska besluten är en del av svaret, men inte hela.

Det är ju inte så att sjukvårdsbiträden jublade över sina fantastiska arbetsvillkor när Socialdemokraterna styrde landet. Under den nuvarande regeringen har de fått en månadslön extra i handen, tack vare jobbskatteavdraget.

Det besked Håkan Juholt förmedlade var att Socialdemokraterna i allt väsentligt kommer att fortsätta med samma politik som tidigare. Han underströk kontinuiteten med att åberopa sina tre närmaste företrädare: Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson.

Men Mona Sahlin var mer spännande som partiledare. Hon pekade på saker som socialdemokratin måste förändra. Hon försökte övertyga sina medlemmar att Socialdemokraterna en bra bit in på 2000-talet inte kan agera på samma sått som under 60- eller 70-talen. Partiet måste bli mer företagarvänligt, ansåg hon.

Håkan Juholt sade i Almedalen att om Socialdemokraterna bara ser till löntagarnas intressen, så löser det andra sig automatiskt. Det är att göra det lite väl enkelt för sig.

Ibland är det faktiskt nödvändigt för en regering att gå emot löntagarnas intressen, i varje fall så som de uttrycks av de fackliga organisationerna.

Det har gått ungefär 100 dagar sedan Håkan Juholt valdes som partiledare. Än så länge sysslar han med att gjuta mod bland sina egna. Att han skulle föreslå en kursändring för det egna partiet i just Almedalen var inte väntat.

Vi har nu sett att Håkan Juholt är en skicklig talare. Det återstår att se om han också är en skicklig politisk strateg.

Mer läsning

Annons