Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt gör bort sig igen

Annons

Håkan Juholt gör bort sig igen. Men nu handlar det inte om någon lägenhetsaffär, utan om nästa valrörelse. I Ekots lördagsintervju sade Håkan Juholt att han inte tänker delta i SVT:s partiledardebatter om de fyra oppositionspartierna, inklusive Sverigedemokraterna, placeras tillsammans.

Det må finnas hur stora politiska visioner som helst inom det socialdemokratiska partiet. Men om Håkan Juholt vägrar ställa upp i SVT:s partiledardebatter, blir det en fråga som får en dominerande ställning när valet närmar sig om tre år. Om Håkan Juholt skulle ändra sig, blir det ändå besvärande för honom. Då blir den naturliga frågan varför det som var en så viktig principfråga 2011 inte alls är en lika viktig fråga 2014.

Sverigedemokraterna skulle aldrig någonsin kunna få en motsvarande tjänst av en PR-byrå, hur mycket de än betalar för det. Partiet hamnar i centrum i en debatt om debatten, vilket i sin tur innebär att de slipper kritisk granskning.

Håkan Juholt gjorde ett gjorde ett påfallande svagt intryck under hela lördagsintervjun. Han har en förmåga att i svepande ordalag förklara att han vill att Sverige ska bli bättre, att skattemedel inte ska gå till vinster i privata bolag som driver skolor, att pensionärer ska betala samma skatt som de som arbetar.

Men så fort han ska formulera om det till en konkret politik som handlar om det kommande året eller den kommande mandatperioden får han svårigheter. Då går han runt frågorna. För det kostar pengar att sänka skatten för pensionärer. Och det finns inget som säger att förbud mot vinster automatiskt skulle ge bättre skolor.

En förklaring till det påfallande svaga ledarskapet kan vara att Juholt strävar efter att samla sitt parti, snarare än att locka till sig väljare. En ytlig principfasthet – och några yttre fiender som SVT – ska få medlemmarna att glömma de inre stridigheterna. Under tiden förlorar Socialdemokraterna sina väljare.

Mer läsning

Annons