Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt kastar paraply?

Annons

Nu är det klart. Kongressombuden vid den socialdemokratiska extrakongressen i mars har fått besked om hur de förväntas rösta. Håkan Juholt från Kalmar ska väljas till partiledare och Carin Jämtin från Stockholm till partisekreterare.

Alla vet att ombuden är oeniga om vart partiet ska gå. Och de är oeniga om vem som ska leda partiet. Det är orsaken till att valberedningen först två veckor före kongressen kunde bestämma sig.

Men nu ska till exempel ombuden från Stockholms partidistrikt låtsas som om de egentligen aldrig ville att Mikael Damberg skulle bli partiledare. Och de kandidater som konkurrerat med Håkan Juholt om partiledarposten ska låtsas som om de egentligen aldrig kandiderat. Och visst, flera av de har ju svarat nej när media frågat om de vill bli partiledare – eller också har de svarat med någon märklig omskrivning av typen ”jag är beredd att ta ansvar för partiet”.

Det stilen fungerade i socialdemokratins barndom. Då var tidningar den huvudsakliga metoden för offentlig debatt. De första radiosändningarna började först några årtionden senare. Och företeelser som tv, internet, bloggar och twitter kunde människor inte ens fantisera om.

Och det värsta är att det inte finns tillstymmelsen till självkritik. Jo, visst medger den blivande partiledaren att partiet är skadat, att det nu gäller att rycka upp sig. Men valberedningens ordförande Berit Andnor tyckte allt har gått jättebra. De som har kritiserat processen är sådana personer som vill partiet illa, tyckte Berit Andnor. Alltså: det är de andras fel.

Naturligtvis ska vi inte döma ut den nya partiledningen innan den ens har tillträtt. Nya partiledare har överraskat förr.

Sverige behöver en stark opposition. En socialdemokrati som ständigt hackar på regeringens förslag. Ett alternativ som har en chans att erövra regeringsmakten. Men förmår Socialdemokraterna att lyfta blicken och föra en politik som är anpassad till 2010-talet? Det verkar tveksamt.

Håkan Juholt visade prov på god retorik under presskonferensen. Till exempel sade han att den som står i solsken måste hålla upp paraplyet åt den som står i ösregn.

Men retoriken måste så småningom omvandlas till konkret politik. Om Socialdemokraterna vill avskaffa rutavdraget innebär det att kvinnor som äntligen kommit in på arbetsmarknaden sparkas ut igen. Med en sådan politik skulle Håkan Juholt kasta bort paraplyet.

Mer läsning

Annons