Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juncker blir knappast populär

Annons
Blir inte populär. Även om Jean-Claude Juncker lyckas driva igenom varenda punkt i sitt program kommer han inte att bli populär. Arkivfoto:  Francisco Seco/TT-AP

För en del är EU-kommissionens näste ordförande Jean-Claude Juncker ett ”högerspöke” eftersom han hör till samma partigrupp som Moderaterna i EU-parlamentet. För andra är han en ”farlig man” för Europa, en inbiten federalist.

Men Jean-Claude Junckers möjligheter att driva EU i mer federalistisk riktning är praktiskt taget noll. EU-institutionernas befogenheter fastställs i fördraget. För att ändra i fördraget krävs ett beslut där 28 medlemsländer ska vara överens. Därtill ska ändringen godkännas i 28 nationella parlament. I några länder skulle det dessutom krävas folkomröstning. Det räcker med att ett enda land säger nej, så faller alltihopa. Och bland stats- och regeringscheferna är intresset minst sagt måttligt för att kalla in en ny regeringskonferens om en ny stor fördragsändring. Storbritanniens David Cameron vill i och för sig gärna ändra ett och annat. Men då är syftet att EU ska gå åt andra hållet – färre gemensamma beslut.

Den som hävdar att Jean-Claude Juncker är en högerpolitiker har tappat greppet om vad som är höger och vänster i europeisk politik. Juncker hör till den kristdemokratiska gruppens vänsterflygel. Som ordförande i EU-kommissionen kommer han att tvingas balansera mellan de socialdemokratiska och kristdemokratiska grupperna i EU-parlamentet.

Det syns också i hans programförklaring. Han säger till exempel tt han vill utvidga den europeiska ungdomsgarantin för unga arbetslösa. Det var en eftergift till den socialdemokratiska gruppen.

Jean Claude Juncker vill att Europeiska investeringsbanken och EU:s budget ska användas som redskap för att åstadkomma investeringar på i storleksordningen 2,7 biljoner kronor i infrastruktur för till exempel energi, transporter och bredband. Det är så här mycket om vi skulle skriva summan i siffror: 2 700 000 000 000. Och detta ska genomföras redan under den kommande mandatperioden. Det går alltså inte smita och hävda att det är en långtidsplan för de kommande 20 eller 30 åren – som ”någon annan” ska genomföra.

Ett mer konsumentnära löfte är att påskynda utvecklingen mot en europeisk marknad för teletjänster. I klartext: Om du befinner dig i Malmö och vill skicka ett sms till Köpenhamn ska det inte vara dyrare än att skicka det till Kiruna, bara för att Köpenhamn råkar ligga i ett annat land.

Men att vara EU-kommissionens ordförande är inte ett lämpligt uppdrag för den som vill ha bekräftelse i den allmänna opinionen. Även om Jean-Claude Juncker skulle lotsa igenom varenda punkt i det arbetsprogram han presenterade för en tid sedan, så kommer han att befinna sig i ett underläge.

Om investeringsprogrammet går igenom kommer den svenska regeringen att säga: ”Titta vad vi har åstadkommit”. När kommande direktiv om teletjänster införlivas svensk lagstiftning kommer regeringen att säga: ”Nu ser regeringen till att det blir billigare att ringa”.

Nåja, det är samma villkor för Jean-Claude Juncker som för andra kommissionsordföranden. De populära besluten suger regeringarna åt sig för att vinna nästa val. Och de impopulära besluten kan skyllas på just EU.

Sorry Jean-Claude Juncker! Dina förutsättningar att bli en populär kommissionsordförande är inte de bästa!

Mer läsning

Annons