Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jurister skickar ut jägare

Vargjakten är i gång. Men konflikten om vargjakten lär fortsätta – och kan sluta i EU:s domstol.

Annons

De senaste dagarnas turer kring vargjakten har handlat om procedurfrågor. Förvaltningsrätten i Karlstad ifrågasatte om det var okej att Naturvårdsverket är högsta beslutande instans i fråga om jakt på varg, eftersom det är en myndighet och inte någon domstol. Därför stoppades jakten. Men Kammarrätten sade att förvaltningsrätten i Karlstad inte har rätt att fatta det beslutet – och gav klartecken till jakten.

Men till slut är det definitionen av ”gynnsam bevarandestatus” som avgör. Om EU-kommissionen bestämmer sig för att den svenska vargstammen ännu inte är tillräckligt livskraftig, så kan den dra Sverige inför EU:s domstol.

Det kan diskuteras om det är rätt att EU lagstiftar om att skydda vargen. Men Sverige har en gång bundit sig att följa EU:s lagstiftning.

Det måste ändå sägas att den svenska vargstammens återhämtning är remarkabel. En gång fattade riksdagen ett beslut om ett etappmål på 200 vargar. Redan det var ett omstritt beslut, som ledde till stormiga möten i Lindesberg, Nora och en rad andra orter. I dag närmar vi oss dubbelt så många vargar. Men är det tillräckligt många? Behövs det fler vargar för att minska inaveln?

Vargfrågan är fortfarande polariserad. De olika sidorna har svårt att förstå och respektera varandra. Men självklart finns det legitima intressen på båda sidor. Den vargjakt som nu pågår framstår som lite av en pysventil. Ett sätt att minska missnöjet bland bönder, jägare och andra som vill begränsa vargstammen.

Men det är olyckligt att vargfrågan hamnar vid sidan av den politiska makten, att det blir långa och sega domstolsprövningar. Den senaste veckan har vi sett hur jurister först stoppar jägare som är på väg ut i skogen för att jaga – och sedan ger klartecken till att de ger sig ut igen.

Men det skulle inte förvåna om vi får se fler juridiska processer, efter att jakten har avslutats.

Mer läsning

Annons