Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot extremism

Annons
Extremism. Attentatmannens utbrända bil i Stockholm för ett år sedan. I dag finns andra extremister på stadens gator. arkivbild: polisen/scanpix.

I Stockholm utspelas i dag ett demokratiskt skådespel. Utanför Riksdagshuset samlas högerextrema demonstranter. Flera motaktioner har också fått tillstånd. Allt är i sin ordning – om våldet uteblir.

Nobelfestligheterna i Konserthuset och Blå Hallen har konkurrens från gator och torg denna decemberlördag. En grupp, som bland annat innefattar nynazistiska Svenskarnas parti, samlas under parollen Stoppa svenskfientligheten. I närheten och på andra ställen i centrala Stockholm samlar sig antirasistiska motkrafter.

Det är så här det ska gå till i en demokrati. Vi har rätt till våra åsikter och att uttrycka dem. Det som är helt oacceptabelt är våld.

”Stoppa svenskfientligheten” är en manifestation med högerextrema deltagare. Politikens extremer från höger till vänster och de med religiösa rötter möts i sitt hyllande av våldet som kampmedel. Våldet finns som hot mot och verklighet för enskilda människor men är också ett grundskott mot det demokratiska samhället.

I går la demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) fram Sveriges första handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Det skedde dagen före årsdagen av Sveriges första självmordsattentat.

Bombdådet mitt i Stockholms julhandel förra året och Behring Breiviks attentat och massmord i somras bevisar att det extrema politiska våldet finns hos oss. Gärningsmännen hade olika utgångspunkter. För Taimour Abdulwahab var det extrem islamism, för Behring Breivik högerextrem nationalism och främlingsfientlighet. Båda valde våldet.

Säpos bedömning är att antalet våldsinriktade politiska aktivister i Sverige kan räknas i några hundratal. Hotet är alltså begränsat. Men det finns all anledning att höja beredskapen. En rapport från Forum för levande historia visar att var femte pojke på gymnasiet hyser intoleranta åsikter. De flesta av dessa ”unga arga män” kommer från marginaliserade hem.

Birgitta Ohlsson poängterade det absolut nödvändiga i förebyggande arbete. Skolan, socialtjänsten och polisen spelar avgörande roller för att motverka att ett socialt utanförskap leder unga människor till att hitta sin hemvist i våldsideologiernas förvridna och förenklade världsbild.

Handlingsplanen är ingen magisk lösning. Säpos spaning är nödvändig. Lika viktigt är att vi alla är uppmärksamma på grogrunden till våldsextremismen. Och att vi motarbetar den -  i ord och handling.

Mer läsning

Annons