Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot fruktan

Annons
Terror. Låt inte fruktan ta överhand, sa statsminister Jens Stoltenberg efter bombattentatet i Olso och dödsskjutningarna på Utöya. bild:Berit Roald/SCANPIX

Det är viktigt att inte låta fruktan ta överhand. Norges statsminister Jens Stoltenberg var klar med sitt budskap på fredagskvällen. Han sa precis det han måste säga. I går drabbades Norge av ett attentat som inte har sin like i vår hittills förskonade del av världen.

Vid halvfyratiden i går sprängdes en bomb vid regeringsbyggnaden i Oslo. Kvarteret förvandlas till en krigszon och minst sju människor dödades. Några timmar efter kom larm om att en man sköt omkring sig på ett ungdomsläger på Utöya. Han kunde sedan gripas. Enligt uppgifter under gårdagskvällen kan han ha dödat ofattbara 30 människor, ungdomar.

Förtvivlan, sorg, och vrede kom genom ett slag till mängder av människor som på detta brutala sätt mist anhöriga. Norge som nation drabbades, denna välmående och till i går trygga plats på jorden, vårt grannland. Oslo ligger trettio mil från Örebro. Så nära

Låt inte fruktan ta överhand, sa statsminister Stoltenberg. Vi ska inte låta oss skrämmas, för det är syftet med sådana aktioner, fortsatte han. Så är det. Den som dödar urskiljningslöst på detta sätt vill ingjuta fruktan och skada en hel nation. Statsministern sa precis det han skulle säga.

Vem? Varför? Frågorna dallrar i luften. Visst är det ett terrorattentat. Att låta en bomb brisera mitt i en stad är terror. Att meja ner ungdomar på ett läger är terror, vem eller vilka som än ligger bakom. Oavsett syfte.

Enligt uppgifter tog en organisation som kallar sig ”Det heliga krigets hjälpare” på sig ansvaret för bomben i Oslo med hänvisning till bland annat Norges styrka i Afghanistan och att profeten Muhammed förolämpats. Vi har varnat för fler operationer sedan Stockholmbombningen, deklarerar organisationen, en amerikanska uppgifter.

Vi vet inte om det är sant ännu. Att det spekuleras är fullt förståeligt. Alla vill finna personen eller personerna bakom detta blodiga dåd som drabbat oskyldiga. Men, det är viktigt att inte låta spekulationerna bli till sanningar innan sanningen är utredd.

Det finns hopp om att sanningen ska komma fram. Enligt Oslopolisen finns ett samband mellan de två attentaten. Och en gärningsman är gripen. Förhoppningsvis kommer vi snart att få svar på frågorna.

Under tiden får inte fruktan ta överhand.

Mer läsning

Annons