Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot terror börjar i Vivalla och Oxhagen

Annons

Kampen mot terrorism börjar i förorterna och de utsatta stadsdelarna – till exempel Oxhagen och Vivalla. Det säger Hans Brun, forskare vid Kings College och Försvarshögskolan.

När Folkpartiet arrangerade ett seminarium om kampen mot våldsbejakande extremism fanns det en och annan röst i publiken som gjorde tuffare tag till en huvudfråga. Men Hans Brun har ett annat perspektiv. Vi måste först, säger han, bestämma oss för vilka vi är och vad vi vill åstadkomma.

Det Hans Brun påpekar borde vara en självklarhet. En demokratisk välfärdsstat i norra Europa kommer inte att använda samma medel mot terrorism som en religiös diktatur i Saudiarabien. Den som tror att riktade insatser mot misstänkta IS-krigare räcker, hamnar fel. Och ännu värre: Den som inbillar sig att en allmän kamp mot islam och muslimer är svaret, kommer snarare att göra ont värre. Sådant bidrar bara till att bekräfta de jihadistiska extremisternas fiendebild – ”alla är emot oss”. En sådan världsbild strider mot vad vi är – en demokratisk välfärdsstat. Och dessutom: De som går i spetsen för kampen mot IS, de som dödas i strid, är just muslimer.

Tillbaka till Oxhagen och Vivalla: Det är de stadsdelar i Örebro som Rikskriminalen har identifierat som områden där kriminella gäng kan härja fritt. Just sådana miljöer är perfekta för terroristorganisationernas rekryterare. Där finns ungdomar som kan lockas av extremisternas världsbild. Ungdomar som har vaga begrepp om vad islam egentligen är. Risken är dessutom liten att myndigheter upptäcker vad som händer. Om vuxna i området får uppfattningen att myndigheter har dragit sig undan, så är det inte konstigt om de är rädda för att ingripa.

Att polisen återtar makten i dessa utanförskapsområden är en väsentlig insats mot IS. Sedan finns det också tusen andra goda skäl att ingripa mot de kriminella gängen.

– Det handlar om det klassiska polisarbetet, säger Hans Brun.

– Det gäller att vara på plats, vara ute, gå på gator, prata med folk, vara runt i skolor och prata om sin verksamhet. Det är väldigt viktigt.

Hans Brun har också det större perspektivet. Hur bekämpar vi IS effektivast i Mellanöstern? Han pekar på behovet att upprätta en effektiv gränskontroll mellan Turkiet och Syrien. IS säljer till exempel oljeprodukter i Turkiet – och tjänar pengar på det. Det är inte sällan via Turkiet som de nyrekryterade jihadisterna reser till Syrien.

Politiska påtryckningar borde utövas mot Turkiet, anser Hans Brun. EU skulle till exempel kunna hota med att införa visumtvång mellan EU och Turkiet.

Mona Sahlin är regeringens samordnare i arbetet mot våldsbejakande extremism. Hon säger att hon är trött på den naiva och förenklade debatten i Sverige. De som har begått brott ska fällas av domstol. Men det krävs också rehabiliterande insatser, säger hon.

– En del av dem som försvann ner till Syrien och Irak var väldigt unga killar som snarare hade någon missriktad känsla av att söka det stora äventyret – och hamnade i situationer som de inte alls ville. De ville förtvivlat ta sig hem.

Äventyrare eller terrorister? Det spelar inte så stor roll. Kampen börjar i Vivalla och Oxhagen – och ett av de viktigaste redskapen är klassiskt polisarbete.

Mer läsning

Annons