Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen igångom valetsviktigaste röster

I helgen bestämde klockan att nu råder det sommartid i Sverige. Samtidigt såg de fyra allianspartierna till att det våras för svensk politik. För efter sommaren kommer höst – och valet.

Annons

I sin valupptakt i Huskvarna i lördags levererade alliansen sitt första konkreta vallöfte: sänkt skatt för pensionärer, en reform som ska få ta fem miljarder av ett beräknat överskott i de statliga finanserna. Detta utspel kom knappast som en överraskning för någon.

Den rödgröna har haft den ”orättvisa beskattningen” av pensioner som ett trumfkort och rundligt lovat att rätta till denna diskriminering av äldre. Det har inte varit svårt för oppositionen att måla upp bilden av den yrkesarbetande och högbetalda familjen, som fått mer pengar att lyxa för i motsats till fattigpensionären som fått snåla än mer för att ha råd med livets nödtorft. Thomas Östros (S) har tonat fram i skogsgrön Robin Hood-mundering med en liten röd fjäder i hatten.

Alliansens skattesänkningar på arbete har trots allt till stor del accepterats av Socialdemokraterna i efterskott. Det häftigaste motståndet står Vänsterpartiet för. Lördagens skattelöfte till pensionärerna imponerar inte på oppositionen, som vill satsa upp mot 20 miljarder. Och pensionärsorganisationerna är långt ifrån nöjda med en sänkning på som bäst 350 kronor.

Pensionärerna i klump är inte någon ”tycka synd om-grupp” i svensk politik. Under mandatperioden kommer den mäktiga 40-talistgruppen att lämna arbetsmarknaden. Röststyrkan är imponerande, över 1,7 miljoner väljare enligt regeringens egna beräkningar. Gruppen som helhet är benägen att rösta på allianspartierna. Det vore politiskt vansinne att reta upp dessa relativt säkra väljare. Fem miljarder är en struntsumma i detta sammanhang.

För alliansens del gäller det att inte glömma bort anledningen till jobbskatteavdraget, när nu valretoriken allt mer överröstar sakpolitiken. Mindre skatt på arbete handlar inte om att berika vissa grupper utan om att gynna det arbete som landet Sverige är beroende av, för ekonomisk tillväxt och därmed bland annat växande pensioner.

Alliansen kommer de närmaste veckorna att droppa nyheter ur den kommande valbudgeten. De rödgröna kommer också med resultatet av sina inbördes förhandlingsmödor om några veckor. Då först har väljarna en rejäl chans att granska två färdiga paket. Då först blir det klart hur viktiga pensionerna blir i valet.

Mer läsning

Annons