Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan hela Sverige leva?

Annons

Lekeberg och Hällefors har ungefär lika många invånare. Men deras förutsättningar är väldigt olika. Flera av de avgörande faktorerna har politiken väldigt svårt att påverka. 1980 hade Hällefors över 13 000 invånare. Trettio år senare har den siffran nästan halverats. Utflyttningen fortsätter, egentligen med större dramatik än den som syns i befolkningsstatistikens nettosiffror. En kommun där förändringen är ännu större är Ljusnarsberg, som en gång i tiden hade över 10 000 invånare. Vid årsskiftet gick man under 5 000 invånare.

Lekebergs befolkning har ökat. Inte med några stora tal, men det handlar om några hundra fler nu jämfört med för trettio år sedan. Under resans gång har man både varit egen kommun, sammanslagen med Örebro och åter egen sedan mitten av 1990-talet. Men det är inte i första hand antalet invånare som har betydelse för en kommuns förmåga och möjligheter. Problem blir det först om den så kallade närmarknaden är för bräcklig – den funktionella regionen. Det viktigaste där är jobb och sysselsättning. Lekebergs närhet till Örebroområdet är helt avgörande.

Antalet små kommuner kommer att bli fler. Men att vara liten är inte med automatik det samma som att vara svag. Det är viktigt att se. Skattekraften bärs upp av summan av arbetad tid.

Flyttströmmarna är starka. I de större städerna finns större möjligheter till arbete, utbildning, fritid och nöjesliv. Det är inget konstigt att det lockar. Konsekvenserna av detta behöver dock diskuteras, och politiken måste pröva olika metoder att möta denna förändring. I varje fall om målet att människor i vårt land ska ha rimligt lika sociala och ekonomiska villkor. Skatte- och kostnadsutjämning mellan kommuner är en del av lösningen. Sammanslagningar av kommuner ger inte så mycket, eftersom det ofta handlar om hela regioner med liknande problem. Två eller tre svaga blir inte en stark.

Den generationsväxling som väntar på arbetsmarknaden blir i sanning en prövning. Sverige ser ut som det gör. Befolkning och arbetsmarknad går inte att portionera ut, fast delar av debatten om städer kontra glesbygd glömmer detta grundläggande faktum. Det handlar verkligen inte om Norrland kontra övriga Sverige, utan problematiken finns i många län, i vårt eget liksom i vårt närområde.

Mer läsning

Annons