Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Ljusnarsberg hoppas på Centerpartiet?

Nej, det finns inget som talar för att Ljusnarsberg blir en vinnare, även om Centerpartiet gör bra ifrån sig i valet.

Annons

När Centerpartiets ledare Annie Lööf talade i Almedalen gjorde hon det till ett tema att jämföra Ljusnarsberg i norra Örebro län med Täby norr om Stockholm. Annie Lööf svor för att understryka att hela Sverige ska växa.

Men vad blev det sedan? Vad kommer att hända med företagen på Finnhyttans industriområde i Kopparberg? Hur kommer det att gå för affärerna utmed Konstmästaregatan? Hur kommer Centerpartiets politik att gynna småbyar som Ställdalen, Ställberg, Hörken och Bastkärn?

Där kammade Ljusnarsberg noll. Annie Lööf talade om allmänt tillväxtbefrämjande åtgärder som att sänka kostnader för företag. Och hon talade om att göra något för företagaren som inte minns när han eller hon hade en ledig lördag. Sådant kan vara bra i och för sig. Men de företagarna finns både i Täby och i Ljusnarsberg.

Glesbygden är Centerpartiets verkliga chans. För trots allt bor det rätt många människor i kommuner som Ljusnarsberg och Hällefors. Kommuner där den långsiktiga trenden är att befolkningen minskar. Kommuner där många människor kör omkring på skumpiga grusvägar. Byar där servicen steg för steg försämras, som en följd av att befolkningen minskar. Dessutom: De allra flesta som bor i dessa områden hör inte längre till den yrkesgrupp som en gång var Centerpartiets naturliga väljarbas.

Så Centerpartiet måste komma med något mer. En miljardsatsning för bättre vägar i glest befolkade områden. En satsning på utveckling av lanthandeln. En garanti för snabbt bredband även i små byar. Lägre arbetsgivaravgift för företag i utvalda områden. Finansminister Anders Borg kommer säkert att ha en och annan synpunkt på sådana förslag. Men ska Annie Lööf vara trovärdig när hon lovar att hela landet ska växa, måste hon ge människor i Ljusnarsberg en konkret bild av vad som ska hända, inte bara allmänna fraser om tillväxt.

Mer läsning

Annons