Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Miljöpartiet flyga?

Annons

Miljöpartiet tänker inte ingå i något organiserat samarbete inför valet 2014. Åtminstone om vi ska döma av den rundringning som Svenska Dagbladet har gjort med regionala företrädare för partiet. Bara en av dem förespråkar att Miljöpartiet ska säga ja till ett organiserat samarbete. 16 av de tillfrågade säger att Miljöpartiet ska gå fram på egen hand och – underförstått – arbeta som en bäver för att få igenom just sina hjärtefrågor, oavsett vilken regering som bildas efter valet.

Men kan Miljöpartiet verkligen flyga? Kan partiet sväva ovanför blockpolitiken – och fritt välja samarbetspartner efter valet 2014? Är det verkligen två lika realistiska alternativ att Miljöpartiet sätter sig i en regering tillsammans med Reinfeldt eller tillsammans med Stefan Löfven?

Miljöpartiet bildades i spåren efter kärnkraftsomröstningen 1980. Många av dem som grundade partiet var miljökämpar. Men här fanns också människor som förespråkade en alternativ livsstil. De var skeptiska till ekonomisk tillväxt. Systemet med två språkrör skulle vara en markering mot hierarkiska strukturer i andra partier. På den tiden sades att det bara fanns ett enda parti i riksdagen som Miljöpartiet inte kunde samverka med: Moderaterna.

Företrädare för de andra partierna hade inte sällan en överlägsen storebrorsattityd gentemot Miljöpartiet, ända tills valdagen 1998. Då stod det klart att den socialdemokratiska regeringen behövde Miljöpartiets stöd för att överleva.

Efter valet år 2010 är det moderaten Fredrik Reinfeldt som tvingats göra överenskommelser med Miljöpartiet för att minimera Sverigedemokraternas inflytande.

Men Miljöpartiet är ett oppositionsparti. Partiet förknippas inte med regeringen Reinfeldt – och vill knappast det heller.

Formella allianser eller inte. Om väljarna röstar mot Reinfeldt finns det bara en realistisk statsministerkandidat, socialdemokraten Stefan Löfven.

Om Miljöpartiet skulle välja att ingå i en ny variant av alliansregeringen, finns en uppenbar risk för svekdebatt. Miljöpartiet har under tre mandatperioder ingått i en vänsterallians. Så det är nog högst osäkert om Miljöpartiet kan flyga, trots alla försäkringar om motsatsen.

Mer läsning

Annons