Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan sluta på Sundins soffa

Idag får tusentals unga sitt antagningsbesked till höstens universitetsutbildningar. Men mitt i glädjeyran tornar ett orosmoln upp sig: Var ska de bo när de studerar?

Annons

I Örebro råder det sedan flera år bostadsbrist. Svårast är det för unga, studenter och nyanlända att få tag på en egen lägenhet. Redan nu flaggar studentkåren för att det behövs akutboenden (soffor och bäddmadrasser), för de studenter som trots Öbo:s bostadsgaranti, vid höstens skolstart inte har hittat någonstans att bo. Behovet av små, billiga hyresrätter är sannerligen enormt – inte bara i Örebro.

Men den rödgröna regeringen, med bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) i förarsätet, angriper problemet från helt fel håll. De kastar villigt in miljarder i ett system som inte fungerar – i stället för att ta reda på varför det inte fungerar från första början. Frågan borde vara: Varför byggs det så få små, billiga lägenheter – när efterfrågan trots allt är så stor? Svaret stavas: Lönsamhet. Byggföretag bygger det som är ekonomiskt lönsamt.

Det spelar ingen roll hur positiv kommunalråd Björn Sundin (S) är till förslaget om ett investeringsstöd på 3,2 miljarder kronor om året för nybyggnationen av hyresrätter. Det är inte Sundins Bygg AB, som bygger bostäder i Örebro.

Företagen som faktiskt bygger bostäder ratar regeringens förslag på högre byggkrav, låsta hyror och krav på klimatinvesteringar. Det är inte fråga om ovilja – utan om förutsättningar.

Vad bostadsmarknaden behöver är mindre regelkrångel, som gör det mer lönsamt att bygga nytt. Bättre förutsättningar skapar i sin tur mer konkurrens i byggsektorn, vilket pressar priserna.

Regeringens mål är att minst 250 000 bostäder ska byggas före 2020.

För att det ska bli verklighet krävs en dialog med företagen som utför arbetet – inte ett bidrag som ingen kan utnyttja.

Annars blir nog Sundin tvungen att hyra ut sin egen soffa till bostadslösa studenter.

Mer läsning

Annons