Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi ta S på allvar?

Annons

När striderna i Libyen inleddes kunde Socialdemokraterna agera som ett kraftfullt oppositionsparti. S anklagade regeringen för att vara passiv. Nu agerar Socialdemokraterna i panik Utspelen är förvirrade och saknar förankring i verkligheten.

Sju av riksdagens åtta partier sade ja till att skicka åtta Gripen-flygplan för att övervaka flygförbudszonen i Libyen. Däremot får de svenska flygplanen inte delta i markattacker.

Sedan gjorde Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt ett oförsiktigt uttalande:

– Vårt mandat är tidsbegränsat. Jag har mycket svårt att tänka mig att förlänga det.

Det blev socialdemokratisk politik att mandatet inte får förlängas. Strunt samma hur det ser ut i Libyen!

Detta är ett ställningstagande som inte håller. Antingen var tanken att vi skulle vara med i några månader för att det skulle se bra ut, sedan skulle vi dra oss tillbaka. Det vore ett svek mot det libyska folket. Eller också anser Socialdemokraterna att ”någon annan” ska göra jobbet. Det vore ett svek mot våra partnerländer i insatsen.

På onsdagen skulle Socialdemokraterna presentera en ny och sammanhållen Libyen-politik. Och fortfarande anser Socialdemokraterna att flygstyrkan ska dras tillbaka. Men i stället ska Sverige vara berett att skicka marinen till den libyska kusten.

Socialdemokraterna försöker alltså säga att de visst är för en militär insats i Libyen, men flygplanen ska hem. Det är som om den socialdemokratiska partiledningen ville säga:

– Vi har gjort bort oss totalt. Men vi måste försöka att dölja det.

Det är visserligen sant, som Socialdemokraterna säger, att den militära insatsen måste kompletteras med civila insatser. Det kan handla om att hjälpa flyktingar, att stå beredd att stödja en utveckling mot demokrati, och så vidare.

Men Socialdemokraternas Libyenpaket är snarare ett panikpaket för att rädda sitt eget anseende. Och inte ens det lyckas partiledningen med.

Regeringen har sagt att den vill ha en bred uppslutning bakom den svenska insatsen i Libyen. Det innebär att Socialdemokraterna måste stå bakom. Fast just nu är det svårt att ta Sveriges näst största parti på allvar.

Mer läsning

Annons