Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos kanlära osssäkerhet

Snökaos. De senaste dagarnas rubriker har varit stora, feta och svarta. Vädret har varit det allmänna samtalsämnet, helt naturligt.

Annons

Och vädret är naturligt också. Fast denna vinter lite extra. En titt på SMHI:s hemsida visar, att Örebro endast är en centimeter från snödjupsrekordet på 86 centimeter som sattes 1966. I januari var vi 0,3 grader från köldrekordet från 1987. Vi har ännu långt vad gäller längdrekord. Vintern 1969/70 låg snön kvar i 149 dygn. Det motsvarar nästan fem månader. Men visst finns chansen, eller risken, att denna vinter ska bli historisk även i denna gren.

Konsekvenserna av denna vinter är än så länge hanterbara sett ur ett nationellt perspektiv. Men vissa svaga punkter är avslöjade. Det blev i det närmaste totalstopp på tågen. Det må vara hänt när snön vräker ner. Tågen är inga mirakelmaskiner som klarar allt. På lördagen var det inte lämpligt att åka bil heller.

Det mest alarmerande är de tak, som gett vika för snömassorna. En man i 70-årsåldern omkom, när taket till en maskinhall söder om Borås rasade på fredagen. Det är ren tur att inte fler dödats eller skadats av kollapsande tak på sporthallar runt om i landet.

Enligt experter som Dagens Nyheter intervjuat, tyder rasen på byggfusk. Priset har fått råda över säkerheten enligt deras omdömen. Takrasen ska nu utredas, vilket är ett måste. Det finns mängder av regler runt husbyggen och säkerhet måste vara en avgörande faktor för byggnader som ska hysa mängder av folk. Vi kan föreställa oss vilken katastrof det vore, om taket rasar ner över en fullsatt arena.

Takrasen går att förebygga även på klena konstruktioner. Det går att skotta. Det är nu en uppgift både för kommuner och enskilda husägare. Det finns en annan konsekvens av vintern som vi måste skaffa beredskap inför. Efter vinter kommer vår och i år väntas en vårflod utöver det vanliga, i synnerhet i nordöstra Götaland och Södermanlands län.

Det finns anledning för många att planera för hur man ska minska förödelse från kommande vattenmassor. Allt går inte planera bort men en hel del. Det går att motverka naturkrafterna. Stormen Gudrun överrumplade Sverige. När sedan stormen Per kom några år senare hade myndigheterna tagit var på erfarenhetern, vilket gjorde insatserna betydligt mer effektiva.

Mer läsning

Annons