Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kära en del örebroare

Annons

Kära Örebroare. Eller mer exakt, kära ni 27 000 röstberättigade som bor i nordöstra valkretsen. Från och med i dag har ni en månad på er bestämma er för vilket parti som ska få ert stöd. Trots att ni utgör en fjärdedel av örebroarna med rätt att rösta, så kommer era val att påverka politiken för hela kommunen.

När Valprövningsnämnden sent omsider kom med sitt beslut så var beskedet att omvalet skulle begränsas till den valkrets där brotten mot vallagen ägt rum. I nordöstra valkretsen hängde det sista mandatet på en enda röst, det som Folkpartiet förlorade och Socialdemokraterna vann. Den enda rösten ändrade också majoriteten i kommunfullmäktige. Den politiska rysaren visar att varje röst inte bara räknas, utan kan ha avgörande betydelse.

Valet i nordöstra valkretsen kommer att påverka alla kommunens invånare. Det enda riktiga hade varit att låta alla delta i omvalet. Men under rådande omständigheter är det ingen idé att gråta över felaktiga beslut.

Den extraordinära valrörelsen i Örebro är hittills som en vindpust jämfört med höstens, om inte storm, så i alla fall friska bris. De lokala partierna har fräschat upp sina halvårsgamla program. Socialdemokraterna, som vet av förra valresultatet att de har god chans att knipa det avgörande mandatet, knackar dörr och pratar politik med sina presumtiva väljare.

Den som läser igenom de lokala valmanifesten översköljs av en flod med politiska verb. Partierna vill stödja, verka för, utveckla, ta fram handlingsplaner, förbättra, samverka, höja status, uppmärksamma, stärka, motverka, skapa möjligheter med mera med mera.

Jämför man programmen lite snabbt är mycket sig likt mellan partierna. Inte lätt att fatta beslut som väljare.

Det finns konkreta förslag också. Som att bygga ut förskolan med minst 1 000 platser. Det vill de flesta partier. Samsynen visar att kommunpolitik är mycket av listor med praktiska lösningar och alldeles väldigt lite av ideologiska motsättningar. Skatten är definitivt en ickefråga i detta val.

Väljarna i nordöstra valkretsen har en hel del att grunna på, utvalda som de är att avgöra det kommande styret för alla i Örebro. Det vi alla kan hoppas på att är att så många som möjligt röstar. För varje röst kan vara avgörande.

Mer läsning

Annons