Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karusell och yrsel

Annons

I tisdags skulle det ske. Partierna i Örebro skulle tillsammans plåstra om varandra för att enas om framtiden för gymnasieskolorna. Det gick rejält åt pipsvängen.

I dag står striden om Wadköpings utbildningscenter, Wuc. För några år sedan gällde det Rudbecksskolan. Två olika skolor fast samma argument, både för och emot. Skillnaden är att avsändarna har bytt sida, på flera sätt.

Det är som om politikerna satt sig i en karusell. De snurrar runt, grabbar tag i argumenten och slungar i väg dem. Åskådare, elever, lärare och örebroare i allmänhet blir rent yra i huvudet.

Om en sak råder samsyn. Det finns för mycket skollokaler i förhållande till antalet elever. God hushållning med skattemedel i en krympande ekonomi kräver att de som har makten gör någonting. Tomma kvadratmetrar är lika med att elda för kråkorna.

Den förra majoriteten, Koalition Örebro, beslutade att lägga ner Rudbecksskolan. Beskedet överrumplade, till och med en del av de egna politikerna. Raskt kom kraven på en ”grundlig utredning”. Det blev ingenting av den. Den dåvarande oppositionen med Socialdemokraterna som tongivande gick till val på att rädda skolan.

Nu är vi där igen. Örebro har en ny majoritet med S som klart största parti. Beskedet före jul om att avveckla Wuc kom för många som en blixt från klar himmel. Oppositionen for i taket och beskyllde majoriteten för hafsverk.

I tisdags kom återigen kraven på en ”grundlig utredning”. Från den nuvarande oppositionen. Majoriteten hävdar att det finns underlag nog för att fatta rätt beslut.

Karusellen snurrar vidare och yrseln hos åskådarna håller i sig. Tisdagens mötesdeltagare konstaterade att man står långt ifrån varandra.

Skolkarusellen i Örebro handlar inte om att olika ideologier bryts mot varandra utan om praktiskt ledarskap, eller rättare sagt bristen på ledarskap. De yra åskådarna har all anledning att fråga sig varför politikerna laddar sina stora kanoner mot varandra i just denna fråga.

Politikerna har valt rollerna som språkrör för olika skolor. Det är inte deras roll. De måste se till helheten, även om besluten med nödvändighet blir impopulära och smärtsamma för många.

Mer läsning

Annons