Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD – alliansens värdekonservativa stödhjul

Kristdemokraterna vill sänka skatten med ytterligare 2,5 miljarder för pensionärerna. Med det ska nästa års minskade pensioner i slutändan innebära ett litet plus för flertalet pensionärer.

Annons

Det framgår av partiledaren Göran Hägglunds tal i Borgholm i lördags.

Grundspelet är slut och slutspelet tar vid, för att tala Hägglundska.

Han är idrottsintresserad och kostar på sig en omständlig retorisk utflykt där lag Ohly, Sahlin, Eriksson och Wetterstrand dyker upp i ett politikens friidrotts-EM. Närmare bestämt i grenen fyra långa år av hinderbana och pungslagning. Ett rödgrönt skatteglupskt skräckteam som hotar fastighetsägares och pensionärers sömn.

Hägglund måste göra bra ifrån sig de sista femtio dagarna inför valet. Fyraprocentsspärren hotar. I Sentio Researchs junimätning finns KD kvar i riksdagen. Läget mellan blocken är jämnt och Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Kristdemokraterna positionerar sig som ett långsiktighetens parti som prioriterar pensionärerna, vården och omsorgen och familjepolitiken. Det värdekonservativa alternativet i svenska politik som betonar den personliga moralen och vill bygga en stabil värdegrund med bergspredikan som medmänsklig klangbotten. Den står för slutackordet i Hägglunds tal.

Partiet vill ikläda sig rollen som politikens gränspolis som vill rida spärr mot politikerna ambitioner att detaljstyra människors vardag. Läs familjepolitiken. De politiska systemen ska fungera som stödhjul i trygghetens tjänst.

Häggström kräver att landstingen ökar antalet vårdplatser. KD ska arbeta för att en patient inte ska behöva vänta mer än fyra timmar på akuten.

En from förhoppning med orealistisk tidsgräns.

Han ligger lågt i frågan om vårdnadsbidrag. Kanske för att inte åstadkomma sprickbildningar i alliansen. Det är tydligt att den enda kärnfamiljskonstellation som partiet omfamnar är mamma, pappa och barn.

Ett odynamiskt tal som inte tänder stjärnor i en liberals ögon. Knappast avsikten heller. Frågan är vad verklighetens folk bland väljarna tycker.

Mer läsning

Annons