Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD undviker svåra frågor

Det är klart att partierna måste kunna prata om invandringen inför valet i mars. Men de bör inte göra det på Sverigedemokraternas villkor.

Annons

I förra veckan lanserade Kristdemokraterna ett förslag på ny inriktning av migrationspolitiken. Göran Hägglund har rätt när han säger att allt behöver inte börja och sluta med var Sverigedemokraterna står.

En del av förslagen som Hägglund presenterade är konstruktiva. Till exempel bör det göras något för att minska strömmen av asylsökande från Balkan – av det enkla skälet att nästan alla får avslag på sin asylansökan. Det är bara ett exempel på att det är en lögn att det är öppna dörrar till Sverige. Varje ansökan prövas individuellt. Om nästan alla asylansökningar från ett land avslås, så finns det anledning att se vad som kan göras för att minska strömmen av asylsökande från det landet.

Men bland KD:s förslag finns också sådana som är knepiga. Göran Hägglund vill att flyktingar som får jobb ska få tjäna 100000 kronor skattefritt de första fem åren.

Visst kan skattepolitiken användas för att uppmuntra människor att arbeta. Men i så fall borde den gälla alla som står långt från arbetsmarknaden, inte bara personer som kommer från ett annat land.

Det finns också ett antal problemområden som Kristdemokraterna undviker. Vad ska vi göra för att få en jämnare fördelning av både asylsökande och personer som beviljats uppehållstillstånd. Det är till exempel inte rimligt att Ljusnarsberg har förläggningar med 700 asylsökande, medan flera andra kommuner i Örebro län ligger på noll eller nästan noll.

Folkpartiet presenterade förslag på fredagen, som på ett praktiskt sätt skulle innebära en förändring. Bygg modulhus i kommuner som har ont om bostäder! Alla kommuner måste hälpa till.

Men i flera europeiska länder har debatten vulgariserats. Och tendensen finns också i Sverige. Effekter syns också: Varje månad attackeras en moské.

Mer läsning

Annons