Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent Persson blir nog inte statsråd

Annons
ANSVARIG FÖR KRIS. Moderaterna befinner sig i kris. Och det är Kent Persson som är ansvarig för organisationen. Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix

En partisekreterare som lyckas med sitt uppdrag kan bli statsråd. Men just nu verkar det inte som om Kent Persson kommer att bli regeringens andra statsråd från Örebro. Sju år efter den historiska valsegern 2006 befinner sig Moderaterna i kris. Och även om Kent Persson inte varit partisekreterare särskilt länge, är det han och ingen annan som ansvarar för partiorganisationen.

Att det går taskigt för Moderaterna i opinionsmätningarna är känt sedan länge. Men tidningen Dagens Industri avslöjar att det också råder stor oro i partiorganisationen.

Det är två saker som slår mig när jag läser Dagens Industris reportage. Det ena är att jag känner igen kritiken från den tid då Kent Persson ledde Moderaterna i Örebro. Mycket konflikter. Människor som känner sig utträngda. Kent Perssons pressekreterare har slutat, likaså den biträdande partisekreteraren och stabschefen. Och Moderaternas egen pr-stjärna, Per Schlingmann har lämnat politiken, efter att ha arbetat en period som Kent Perssons överrock.

Det andra är att Dagens Industri får förlita sig på anonyma källor. Ledande personer inom Moderaterna som inte törs sätta sig upp mot partisekreteraren offentligt.

Naturligtvis förekommer det anonyma källor i den politiska journalistiken. Men de som nu säger anonymt att de inte har förtroende för Kent Persson representerar sina väljare och sina medlemmar, men vill ändå inte säga öppet var de står. Det går inte att vara anonym om vad som helst.

På toppen av detta har partiet också ekonomiska problem. Enligt Dagens Industri redovisade Moderaterna ett resultat på 16,2 miljoner kronor 2011. Ett år senare sjönk det till 4,2 miljoner.

Bland annat har antalet privatpersoner som vill skänka pengar till Moderaterna rasat från 7 350 personer 2010 till 1 500 personer 2012.

Debatten om redovisning av partibidrag har varit jobbig för Moderaterna. Hade partiet snabbt accepterat ett system för offentlig redovisning av de största bidragsgivarna, så hade saken varit ur världen. Men genom sitt motstånd mot en redovisning av partibidrag har Moderaterna nästan understrukit att det är lite fult att skänka pengar till det egna partiet.

Så hur ska Fredrik Reinfeldt nu agera? Han skulle kunna byta partisekreterare ytterligare en gång. Men då uppmärksammas återigen en av Reinfeldts brister, att han har svårt att hantera utnämningar. Av de statsråd som mer eller mindre tvingats avgå är nästan alla moderater. Och när Fredrik Reinfeldt här om veckan utnämnde Elisabeth Svantesson till arbetsmarknadsminister var regeringskansliet illa förberett inför de frågor som skulle komma om hennes engagemang i Kristet Center. Trots att Svantessons kunnande och politiska förmåga väcker respekt även hos politiska motståndare, fick regeringen en mindre kris att hantera – helt i onödan.

Moderaterna erövrade regeringsmakten 2006 och behöll regeringsmakten 2010, med hjälp av en professionell kampanjledning. Nu verkar partiorganisationen vara taffligt skött.

Än så länge går det nog att rätta till. Men det börjar bli bråttom.

Lars Ströman Politisk redaktör$RETURN$$RETURN$

Mer läsning

Annons