Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina kan få en kvinnlig president

Annons
Vinnare? Enligt en opinionsmätning har Tsai Ing-wen goda chanser att vinna presidentvalet i Taiwan den 16 januari. Arkivfoto: Chiang Ying-ying

Kina kan vara på väg att få sin första kvinnliga president. Det handlar inte om en kursändring i Peking, utan om ett demokratiskt val i den del av Kina som är en fungerande demokrati.

Den 16 januari ska Taiwan välja ny president. Ett opinionsinstitut presenterade för en tid sedan en mätning som visar ledaren för det liberala partiet, Tsai Ing-wen har störst chans att vinna. Hon är 58 år och har en bakgrund som jurist.

Det styrande partiet Kuomintang har ännu inte bestämt vem som ska kandidera. Den sittande presidenten Ma Ying-jeou ställer inte upp för omval.

Det är inte alldeles lätt att definiera vad Taiwan är för något. Det formella namnet är Republiken Kina. När Maos kommunister tog makten i Kina 1949 flydde Kuomintang-regimen till Taiwan och fortsatte att göra anspråk på att representera hela Kina. Kina var en kommunistisk diktatur, Taiwan var en högerdiktatur, som fick stöd av USA. Anspråket att representera hela Kina blev till slut ohållbart. USA erkände Folkrepubliken Kina 1979 – och förklarade dessutom att Taiwan är en del av Kina. Sverige erkände Folkrepubliken Kina redan på 50-talet. Taiwan har ett förbindelsekontor i Stockholm, men utan någon formell diplomatisk status.

Den känsliga relationen med Kina präglar politiken i Taiwan. Regimen i Kina ser med stor misstänksamhet på det Liberala partiet, som drivit kravet att Taiwan ska förklara sig självständigt. Men numera har kravet tonats ner.

Den nuvarande presidenten Ma Ying-jeou har drivit en politik som gått ut på att öppna så många dörrar som möjligt till Kina. Handeln blomstrar. Kinesiska turister har blivit en del av gatubilden i Taiwan. Det är numera möjligt att flyga direkt mellan Kinas storstäder och Taiwan. Företag från Taiwan har investerat miljarder i Kina.

Kina försöker locka Taiwan att underkasta sig Peking enligt principen ”ett land – två system”. Den principen har till exempel tillämpats i den gamla brittiska kronkolonin Hongkong. Och visst kan Hongkongborna yttra sig fritt. Men regimen i Peking begränsar deras möjligheter att välja sina företrädare, vilket ledde till protester så sent som förra året.

Presidentkandidaten Tsai Ing-wen säger att hon eftersträvar status quo i relationen med Kina. Alltså: Taiwan kommer även i fortsättning att de facto vara en självständig stat. Men det blir ingen formell självständighetsförklaring.

Det finns en hel del paradoxer i detta. Till exempel att regimen i Kina föredrar Kuomintang, den gamla fienden från inbördeskriget på 40-talet, framför det relativt nybildade liberala partiet. Det beror på att Kuomintang har en tydligare koppling till Taiwans och Kinas gemensamma historia. Till exempel var Folkrepubliken Kinas grundare Mao Zedong under en period medlem i Kuomintang.

Realistiskt kommer relationen mellan Kina och Taiwan att förbli oförändrad. Men det går inte att komma ifrån att det finns en kraft i ökad handel och turism. En kinesisk turist i Taiwan måste ju lägga märket till att medborgarna både har yttrandefrihet och rösträtt i fria val.

Mer läsning

Annons