Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar EU den egyptiska utmaningen?

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

EU klarade utmaningen från de forna kommunistiska staterna i Östeuropa. Processen mot EU-medlemskap blev en drivkraft för demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi.

Men hur kan EU bidra till en demokratisk utveckling i Egypten? Ett land med nästan 80 miljoner invånare, varav många lever i djup fattigdom. Ett land som har haft undantagstillstånd de senaste 30 åren – och som sedan 50-talet har styrts av militärt präglade regeringar.

Vid fredagens möte med EU:s stats- och regeringschefer antogs ett uttalande om läget i Egypten. Givetvis fanns de allmänna fraserna mot våld med. EU-länderna säger att övergången till ett nytt styre i Egypten måste börja nu, inte någon gång i september då president Mubarak hade tänkt sig att avgå. Det är nästan en uppmaning till Mubarak att avgå nu.

Dessutom får EU:s utrikespolitiske talesperson Cathrine Ashton i uppdrag att göra ett stödpaket för en demokratisk process i Egypten. Den dag det står klart att fria val ska hållas i Egypten ska EU stå berett att ge bistånd till egyptiska institutioner för att se till att valet går rätt till. Alldeles utmärkt.

Men det räcker inte. Det som fick länderna i Öst- och Centraleuropa att genomföra demokratiska reformer var utsikterna att vara med i gemenskapen – att få vara en del av den europeiska visionen. Och samma sak driver i dag reformprocessen i Turkiet. Även länder som Bosnien, Kosovo och Serbien har fått löften om att någon gång i framtiden få bli medlemmar i EU.

EU är Egyptens största handelspartner. Unionen står för en tredjedel av Egyptens handel. Egyptens roll i EU:s handel är – av naturliga skäl – mer blygsam. Egypten ligger på 28:e plats (2009).

EU kan inte vara en magnet som lockar Egypten med medlemskap, eftersom Egypten inte ligger i Europa. Däremot kan EU vara en partner som lockar med en större tillgång till EU:s marknad och ett så fritt utbyte som möjligt mellan människor – möjligheter för egyptier att arbeta och studera i EU.

Egypten ligger långt från Sverige. Men det är ändå ett av EU:s grannländer. Det ligger på andra sidan Medelhavet. För Grekland, Cypern, Malta och Italien ligger Egypten i närområdet. Egypten har fri tillgång till EU:s marknad för industriprodukter.

Fast det är ju inte industriprodukter som Egypten har förmåga att exportera, i varje fall inte just nu. En friare handel över lag skulle säkert väcka särintressen, som slår vakt om just sina jobb och sin bransch.

Men särintressena bör inte få diktera EU:s handel med ett av Mellanösterns allra viktigaste länder.

Förra året presenterade EU-kommissionen en rapport om Egypten. Där radas bristernas i de egyptiska samhällsinstitutionerna upp. Där beskrivs den omfattande korruptionen, hur vanligt det är med tortyr i Egyptens fängelser. EU:s ledare brukar säga att unionen står för vissa värderingar.

Nu har de chansen att visa det.

Mer läsning

Annons