Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisar både nu och på 70-talet

Annons
Kompisar. USA och Sverige är kompisar – och har alltid varit kompisar. Bilden är från Barack Obamas och Fredrik Reinfeldts presskonferens på onsdagen. Foto: Pablo Martinez/Scanpix-AP

En mörk tisdagskväll i Stockholm, nåja halvmörk i alla fall, gick jag till en viss gatukorsning i Stockholm. Där träffade jag en person som ledsagade mig till en annan person. Denna andra person ledsagade mig i sin tur till tredje person. Av den personen fick jag mitt ackrediteringskort – och kunde således komma in till presskonferensen med Barack Obama. Utvecklingen av ny teknik för säkerhetskontroller av journalister verkar ha stått still på sina håll.

Nåja, nu handlar det inte om det, utan om Sverige och USA.

Sverige och USA är kompisar. Har alltid varit kompisar. Och fortsätter att vara kompisar. Fast ibland har kompisen Sverige varit en ”pain in the ass” för USA, till exempel när Olof Palme på 70-talet kritiserade USA:s bombningar i Vietnam. Men även under denna tid byggde den svenska försvarsplaneringen på samverkan med USA. Inte mer alliansfrihet än så alltså.

Nu är Sverige inte längre en ”pain in the ass” för USA. Därför fanns Sverige med på listan över länder som Barack Obama skulle kunna tänkas besöka.

När Fredrik Reinfeldt talade om de nära relationerna mellan Sverige och USA handlade det om siffror, till exempel att Sverige räknat per invånare är ett av de länder som investerar mest i USA.

När Barack Obama pratade om relationerna mellan Sverige och USA handlade det om att både Sverige och USA är demokratier.

– Det är ingen tillfällighet att demokratier är USA:s starkaste partners.

Sverige är inte samma land som på 70-talet. Neutralitetspolitiken finns inte mer. Vi är närmare knutna till Nato. Och vi är en del av EU.

USA är inte samma land som på 70-talet. Då präglades utrikespolitiken av det kalla kriget. Kommunismen skulle bekämpas, även till priset av att stödja korrupta militärdiktaturer i till exempel Sydvietnam och Chile.

Men det kalla kriget lever på något sätt kvar i de båda länderna. Kommentatorer från höger varnar för att Obama vill göra USA till ett nytt Sverige. Då menas Sverige som ett avskräckande socialistiskt exempel.

Och när en amerikansk president kommer till Sverige kan vi per automatik räkna med demonstrationer mot ”USA-imperialismen”.

Men det vore värre för oss alla om USA inte agerade på världsarenan.

Några exempel: Det var efter ett militärt ingripande från USA och Nato som det blev fred i Bosnien 1995. Kriget i Bosnien ledde till att Sverige fick ta emot 84 000 flyktingar på ett enda år. Våra baltiska grannländer är med i Nato, för det innebär att USA är med och ger säkerhetsgarantier.

Nu väntar omvärlden på att USA ska ingripa i Syrien. President Obama nämnde Rwanda, Kosovo och Syrien i samma mening. I Rwanda avstod omvärlden från att ingripa. Resultat: ett folkmord på 800 000 människor. I Kosovo valde omvärlden att ingripa och Kosovo blev självständigt. President Obama är tydlig. Något måste göras mot den syriska regimen.

Att en amerikansk president besöker Sverige är spektakulärt. Det har sagts många gånger att det är första gången någonsin som en amerikansk president kommer på ett bilateralt besök till Sverige. Om det fortsätter i samma takt kan vi räkna med att nästa amerikanska president besöker Sverige år 2 237. Det kanske också säger något om Sveriges verkliga ställning i världen – och vår egen självbild. År 2 237 kommer förmodligen säkerhetsrutinerna att se annorlunda. Inga mystiska möten i gatukorsningar i Stockholm.

Mer läsning

Annons