Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komplement till revisorer

Så kallade visselblåsare har sällan uppskattats av makten. Men de är nödvändiga för att avslöja korruption och maktmissbruk.

Annons

Världens mest kända visselblåsare är Julian Assange, som låg bakom Wikileaks, och Edward Snowden, som avslöjade den väldiga avlyssning som amerikanska NSA ägnat och ägnar sig åt. Båda har fått betala ett högt pris för uppgifterna som de låtit publicera.

Också här i Sverige förekommer oegentligheter. Historien visar att det alltid och överallt finns personer som är beredda att utnyttja sin ställning för egen vinning. Under de senaste åren har en rad korruptionsaffärer avslöjats i Göteborg.

Efter den senaste reagerade professorn i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, Dennis Töllborg. Han efterlyste folk som ville engagera sig och veckan före jul bildades formellt det nya partiet Öppna Göteborg.

Det är i sanning ett enfrågeparti som bildats. Det ska enbart granska makten i Göteborgs stad. Flera arbetsgrupper har redan skapats som ska nagelfara stadens bolag, förvaltningar, nämnder och stiftelser. Partiet ska bara finnas under nästa mandatperiod.

Väl så viktigt som granskningen kommer att bli, är den kanal som öppnas för visselblåsare eller tipsare; sådana som känner till missförhållanden inom och missbruk av makten men som inte vågat agera tidigare.

Enfrågepartier låter sällan höra talas om sig. Men det kommer nog Öppna Göteborg att göra. Kanske får det också efterföljare på andra håll i landet inför nästa års val. Kanske behövs sådana som ett komplement till kommunernas revisorer.

Sverige är förskonat från sådan korruption som lamslår många andra länder. Men det som avslöjats i Göteborg och på andra håll i landet har visat att vi inte är immuna mot bestickning och mutor.

Öppna Göteborg och eventuella systerpartier kan också få större betydelse än grundarna har tänkt sig med tanke på nedskärningarna inom medierna.

Mer läsning

Annons