Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att hata ”de andra”

Nej supporterklubbarna kan inte slippa ansvaret för slagsmål som i värsta fall kan leda till att människor slås ihjäl.

Annons

En 43-årig fotbollssupporter blev ihjälslagen. Exakt hur det gick till återstår att se. Polisen har redan förhört en misstänkt. Men det blir intressant att granska vad som hände direkt efter dödsfallet. Utan att egentligen ha en aning om vad som hänt skrek Djurgårdssupportrar ”mördare” till sina motståndare. Här framträder fotbollen som religion. En stark markör av samhörighet. Det är ”vi” mot ”dom”. Om någon av ”våra egna” har blivit ihjälslagen är alltså ”de andra” mördare.

Om de som stod på läktaren och skrek ”mördare” hade tänkt efter i bara några sekunder hade de förstått att det är en eller flera enskilda personer som är ansvariga för dådet, inte alla ”de andra”. Men något utrymme för sådana tankar fanns inte. Det är märkligt hur människor kan tänka så reflexmässigt och så ogenomtänkt om en så allvarlig sak. En extrem kollektivisering leder till att människor faktiskt förlorar förståndet. Här finns inte plats för några nyanser. Strunt samma om ”dom” är en annan fotbollsklubb, en annan religion eller människor som talar ett annat språk. Och samtidigt kräver ju denna kollektivisering att det finns motståndare. I det här fallet att det finns ett motståndarlag som är något så när bra på att spela fotboll, att det finns personer som stöder det laget. Annars finns det ju ingen motståndare, ingen att kämpa emot, ingen att skrika ”mördare” till.

Borde vi bli förvånade över det som hände? Nej, tyvärr inte ett dugg. Om det är vanligt med fylleslagsmål, så kommer människor också att dö i fylleslagsmål. Om fotbollssupportrar pucklar på varandra kommer någon förr eller senare att skadas allvarligt – eller dö.

Naturligtvis har även supporterklubbarna ett ansvar för de budskap de sprider på sina hemsidor, för vilka signaler de skickar till sina anhängare. De lever på kollektiviseringen – och har samtidigt ett ansvar för att den inte går överstyr.

Mer läsning

Annons