Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparberg – bästa namnet

Annons

Under helgen kommer cirka 100 000 personer till Kopparbergsmarken. Ja, just det, Det är Kopparberg människor pratar om att de ska åka till. Och därför borde kommunen byta namn från Ljusnarsberg till Kopparberg. Vid valet 2014 ska invånarna ta ställning till frågan vid en folkomröstning.

Vid en folkomröstning 2002 blev det ett rungande nej till ett namnbyte. Frågan är om resultatet kommer att bli annorlunda om tre år.

En gång i tiden bestod Ljusnarsberg av två kommuner. Den ena var tätorten. Den andra bestod av omgivande byar och landsbygd.

Efter kommunsammanslagningen 1962 fanns en underliggande motsättning mellan den före detta tätortskommunen och den före detta landsbygdskommunen. Det är motsättningar som har betydelse även i dag.

Huvudargumentet mot ett namnbyte är att Ljusnarsberg ugtör en markering att kommunen inte bara består av tätorten.

Men räcker det som skäl? Ställdalen är just Ställdalen – med bruket som tillverkar fibertyg, med Armatic som tillverkar sedelautomater. Skäret är byn där en nedlagd såg har omvandlats till opera. Yxjöberg är orten som är förknippad med en nedlagd volframgruva. Identiteten sitter inte i namnet Ljusnarsberg.

Det mesta skulle bli enklare om kommunens namn blir identiskt med den största orten.

Ett namnbyte är kanske inte avgörande för Ljusnarsbergs framtid. Även med namnet Kopparberg kommer kommunen att få kämpa med avfolkning.

Men ett namnbyte kan vara en av många pusselbitar som gör att det blir lite enklare att marknadsföra kommunen. Det har Ljusnarsberg – eller Kopparberg – inte råd att avstå från.

Mer läsning

Annons