Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kör som en kärring!

Hälften av alla kvinnor som kör upp för motorcykelkörkort i Örebro kuggas. Är det ett bevis på att kvinnor kör sämre?

Annons

Naturligtvis inte! Det siffrorna visar är att kvinnor och män har olika förutsättningar. Det kan vara så enkelt som att kvinnor rent fysiskt är kortare och lättare än män, vilket gör det svårare att balansera det tunga fordonet. Det är ingen nyhet som blåser oss av stolen direkt. Att Transportstyrelsen däremot beslutar att göra om förarprovet visar på både flexibilitet och lyhördhet – egenskaper som vi väldigt sällan kopplar ihop med svenska myndigheter. Det borde vi applådera.

När det handlar om vilka som är de bästa motorcykelförarna så är det faktiskt kvinnor – i alla fall om man kastar ett öga på olycksstatistiken. Män är inblandade i flest motorcykelolyckor och det är flest män som kör ihjäl sig. Kvinnor presterar bättre än män på det teoretiska provet och de undviker risker i högre utsträckning än män.

Det finns en liten klick som kommer att skrika ”fusk!”, de som tycker att det är diskriminerande att sänka eller anpassa kraven för kvinnor, oavsett vad det handlar om.

Tänk bara på hur det lät när polisen meddelade att de tänkte sänka styrkekraven för kvinnor vid rekryteringen. Folk skrek så att spottet sprutade. Men är kvinnliga poliser sämre än sina manliga kolleger? Med all sannolikhet inte.

Det finns en manlig machokultur som tycks vara knuten runt motorcykelns styre: Kör fort, ta risker och skratta faran i ansiktet. Det är den kultur som skördar flest liv i trafiken. Risktagandet är det verkliga problemet – och de som tar flest risker är män. Det nya förarprovet fokuserar mer på trafiksäkerhet än på att krypköra runt orangea koner, meddelar Transportstyrelsen.

Det är högst rimligt om syftet är att minska antal motorcykelolyckor. Målet med körkortsproven är ju att garantera att förarna som vistas ute på vägarna har det som krävs. Vad vi behöver är alltså fler som kör som tjejer.

Mer läsning

Annons