Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kört för De rödgröna

Annons

I går var det tack och ajö-föreställning för De rödgröna. Pliktskyldigast presenterade partierna sin gemensamma skuggbudget, alltså den ekonomiska politik som de skulle ha fört om de vunnit valet. Men så blev det inte.

Skuggbudgeten innehöll inga nyheter. Det gjorde inte heller Alliansregeringens budgetproposition när den presenterade för två veckor sedan. Det är helt i sin ordning. Väljarna valde mellan två vägar och har nu fått kvitto på båda sidors ärliga avsikter under valrörelsen.

De rödgröna gjorde i går sin första tunga gemensamma insats efter valet och avslutade därmed sitt samarbete. Socialdemokraternas Thomas Östros konstaterade att hans parti nu har ett ”stort behov av att utveckla” sin politik. Klarare kan inte en ansökan om skilsmässa formuleras.

Ingen av hans partners sa däremot. Vi behöver ge varandra mer utrymme, sa Miljöpartiets Mikaela Valtersson. Vad hon säger väger tungt eftersom mycket pekar på att just hon, partiets ekonomisk-politiska talesperson, blir ett av de nya språkrören.

De tre partierna på presskonferensen var inte längre så angelägna att visa upp en fasad utan sprickor. Oenigheten om försäljning av statliga bolag framgick tydligt och ingen brydde sig om att släta över. Det gemensamma rödgröna förslaget att utreda en ny förmögenhetsskatt är inte ens kvar som ett förslag, utan lika dött som ett höstlöv.

Riksdagen ska rösta om budgeten. Med största sannolikhet får regeringen igenom sin proposition. Det ska orealistiskt mycket till för att Sverigedemokraterna med hull och hår ska ställa sig på De rödgrönas sida och orsaka en regeringskris som skulle gynna Mona Sahlin, partiledaren som svurit att hon aldrig ska göra sig beroende av SD.

De rödgröna partnerskapet var en vacker tanke, att föra fram ett kraftfullt alternativ till Alliansens samarbete. Då, före valet 2006, lyckades de fyra borgerliga partierna med en historisk bedrift genom att enas. Det var onekligen ett exempel värt att följa. Nu höll det inte för efterföljarna.

De rödgrönas separation öppnar nu för Alliansregeringen att söka de eftertraktade breda uppgörelserna med olika oppositionspartier. Ett mödosamt arbete som kan leda till många goda lösningar.

Mer läsning

Annons