Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränk inte kvinnors rättigheter

Med orden ”det här är ett katolskt land” nekades en 31-årig kvinna på Irland förra året att abortera det redan döende fostret i hennes livmoder.

Annons
ALDRIG MER. En kvinna på Irland dog av blodförgiftning efter att ha nekats abort. Efter demonstrationer valde därför parlamentet att luckra upp abortförbudet något.

Trots att detta ledde till blodförgiftning och svåra smärtor för kvinnan kunde läkarna inte göra något då fostrets hjärta fortfarande slog. Efter tre dagar på sjukhuset dog kvinnan. Hon var inte ens troende katolik.

Denna inställning till abort delas av oroande många av världens ledare. Efter händelsen förra året har Irlands parlament nu beslutat att lätta upp landets abortlag lite grann, så att kvinnor numera tillåts genomgå abort vid fara för moderns liv. Men parallellt med att Irland lättar upp sina regler är Litauen på väg att införa hårdare restriktioner.

Litauen som stat måste ge förutsättningar för att litauiskorna ska föda fler barn. Så lyder argumentet när inskränkningar vilka skulle betyda att det enbart blir tillåtet att genomgå abort vid hälsokomplikationer samt vid våldtäkt diskuteras. Argumentet känns igen från Stalins Sovjetunion. En sorglig utveckling då ju människorna i Litauen för 20 år sedan slog sig fria från Sovjets järngrepp just för att vinna medborgerliga rättigheter.

I en annan del av världen tvingar ettbarnspolitik kvinnor att abortera foster under hot om höga böter ifall de inte lyder. Förra året spreds bilder av kinesiska Feng Jianmei som i sjunde månaden tvingades till abort av sitt andra barn då hon och hennes familj inte hade möjlighet att betala böter till myndigheterna.

För några år sedan publicerade Institutet för framtidsstudier rapporten Amazonia – den framtida värld där kvinnor styr. I den presenteras seger efter seger som vunnits de senaste årtiondena i kampen för kvinnors frigörelse världen över. Författaren Arne Jernelöv ser en framtid där skillnaderna kommer att utjämnas ytterligare inte minst genom en arbetsmarknad där kvinnors arbete värderas allt högre och där kvinnor är de som i högst utsträckning utbildar sig.

En av de viktigaste faktorerna för att vi ser den här utvecklingen hävdar Jernelöv är möjligheten till familjeplanering. Det vill säga att kvinnor i stora delar av världen i dag genom preventivmedel och tillgång till abort har möjlighet att bestämma när de ska få barn, med vem liksom hur många barn de vill få. Begränsningar i dessa rättigheter är också det som Jernelöv ser som det primära hotet mot en jämställd värld.

Det är även ett omöjliggörande av en värld där kvinnor har samma möjligheter att studera och arbeta som män, och enligt FN:s befolkningsfond utgör detta ett av de största hindren för en värld utan fattigdom.

Men det viktigaste argumentet rör varken samhällsekonomin eller demografin. Oaktat om staten ägnar sig åt att förhindra kvinnor att abortera oönskade foster, att tvångsabortera önskade eller att helt enkelt att förbjuda preventivmedel är det i varje enskild fall en kränkning av kvinnors rätt till den egna kroppen. Och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter, hur svårt det än är för världens ledare att acceptera.

Mer läsning

Annons