Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv haveriutredning

Johan Liljeqvist var 24 år gammal när han dog, efter att ha blivit gripen av polis. Enligt rättsläkaren hade dödsfallet med polisingripandet att göra.

Annons

Men det dröjde ett halvår innan de första förhören hölls med de poliser som grep honom. Två gånger lades förundersökningen ner.

Nu har polismyndigheten i Västra Götaland låtit professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg utreda vilka systemfel som finns.

Att låta just Dennis Töllborg göra en sådan utredning är både modigt och bra. Dennis Töllborg har gjort sig känd för att vara en vass och frän kritiker av missförhållanden både i den ”vanliga” polisen och i den mer hemlighetsfulla Säkerhetspolisen.

Fast de förslag som Dennis Töllborg lägger fram kan polismyndigheten inte göra så mycket åt. Det är snarare en fråga för justitieministern och riksdagen. Framför allt vill han ha en ännu tydligare åtskillnad mellan det reguljära rättsväsendet och de som ska utreda om en polis har gjort sig skyldig till brott. Dennis Töllborg anser också att det ska sättas upp tidsgränser. Om en person avlider i polisens våld, ska utredningen påbörjas snabbt. Senast tolv timmar efter händelsen ska vittnen förhöras.

Polisen har rätt – och skyldighet – att tillgripa våld. En polis kan bli tvungen att slå en person med sin batong. En polis kan tvingas ta ett hårt grepp om en berusad person. En polis kan bli tvingad att skjuta skarpt med sitt tjänstevapen.

Men ibland blir det fel. För några år sedan sköts en psykiskt sjuk man i Lindesberg ihjäl, efter att föräldrarna hade bett polisen om hjälp. Poliserna friades.

Justitieminister Beatrice Ask säger att hon vill skapa en särskild enhet inom Rikspolisstyrelsen som utreder misstankar mot poliser. Hon vill också, precis som Dennis Töllborg föreslår, ha en snabbare hantering. Steg i rätt riktning i och för sig. Men det har varit oändligt trögt. Frågan om hur brottmisstankar mot poliser ska utredas har diskuterats i årtionden.

Och det räcker inte med att utreda om polisen X eller Y har begått brott eller inte. Om det går så illa att en person skadas eller avlider efter ett polisingripande är det uppenbarligen något som inte har fungerat som det ska, även om den polis som ingrep frias från misstankar. Det skulle behövas en haveriutredning med syftet att undersöka vad som kunde ha gjorts annorlunda. Det kan ha begåtts fel, även om felen inte utgör ett brott. Sådana system finns till exempel inom sjukvården och flygtrafiken.

Mer läsning

Annons