Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kringmanöver om varg

Annons

Det blir ingen licensjakt på varg 2012. Men den ska återupptas 2013, säger miljöminister Andreas Carlgren.

EU-kommissionen har hotat att dra Sverige inför domstol. Och då väljer regeringen att backa, fast kanske inte lika långt som kommissionen hade önskat.

Det var en ganska tuff kritik som EU-kommissionen levererade till Sverige. Det var inte bara kritik mot licensjakten. EU-kommissionen ansåg också att regeringens förvaltning av vargstammen saknade vetenskapligt stöd.

Vi kan tycka vad som helst om att ”Bryssel” lägger sig i hur Sverige sköter sin vargpolitik. Men medlemsländerna har nu en gång enats om att EU ska ha gemensamma regler för skydd av utrotningshotade växter och djur. Ett av de främsta argumenten för ett överstatligt EU är skyddet av miljön. Och EU-kommissionens uppgift är att se till att reglerna följs. Den ska lusläsa lagar och granska myndigheter. Den ska vara oberoende av medlemsländernas regeringar.

Miljöminister Andreas Carlgren är irriterad över att EU-kommissionen agerar hårdhänt mot Sverige. Men den sköter sitt jobb.

Licensjakt på varg infördes med motiveringen att den skulle leda till ökad acceptans för vargstammen. Något utrymme för den typen av jakt finns inte i direktivet om skydd av hotade växter och djur. Om regeringen vill återuppta licensjakten 2013 måste den visa att vargen inte längre är någon utrotningshotad art, att många av de hot som finns mot vargstammen plötsligt skulle vara undanröjda. Och så kommer det knappast att bli.

Däremot finns regler i direktivet som säger att det är okej med jakt på vargar av skyddsskäl. Och den regeln tänker regeringen töja ut så långt det går. Sedan tidigare är det tillåtet med skyddsjakt på enskilda vargar, som till exempel hotar tamdjur. Nu ska det även bli tillåtet med skyddsjakt på grupper av vargar.

Hur omfattande kommer skyddsjakten att bli? Kommer den att bli så omfattande att lika många vargar skjuts som under licensjakten?

– Det här är en kringmanöver, sade Andreas Carlgren vid onsdagens presskonferens.

Men frågan är om EU-kommissionen accepterar den kringmanövern.

Mer läsning

Annons