Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för tre partier samtidigt

Socialdemokraterna befinner sig i kris för att de inte längre är störst. Jo, med knapp nöd var partiet störst i det senaste valet.

Annons

Men flera undersökningar pekar på fortsatt nedgång för Socialdemokraterna – och en uppgång för Moderaterna.

Kristdemokraterna befinner sig i kris för att partiet gjorde ett rätt så dåligt val – och nu ligger under riksdagsspärren i flera mätningar. De gamla konservativa ”kristna värdena” fungerar inte längre. Och ”verklighetens folk” blev ingen succé.

Vänsterpartiet befinner sig i kris – men partiledningen har inte upptäckt det ännu. Krisen är farligast för Vänsterpartiet – just eftersom partiledningen verkar vara så genuint ointresserad av vad som händer. Vänsterpartiet har på några år gått från att ha varit ett parti med tvåsiffrigt väljarstöd till ett parti på marginalen.

För Socialdemokraterna är det avgörande att dess medlemmar accepterar att partiet inte längre är ett 40-procentsparti. Om de gör det – och vågar genomföra den förnyelse som Mona Sahlin har efterlyst – kan Socialdemokraterna bli ett vitalt parti som ibland sitter i regeringen, men det är inte längre huvudregel. En socialdemokrati som drömmer sig tillbaka till 60-talets klassröstande, blir livsfarlig för sig själv.

Kristdemokraterna kämpar med sina konservativa rötter. Kanske är vägen att framhålla de religiösa värdena i högre grad, men göra det på ett modernare sätt. Inte genom motstånd mot könsneutrala äktenskap. Men mer kamp mot främlingsfientlighet. En högre profil i biståndspolitiken. Kristdemokraterna kan bli ett parti med tydliga värderingar som kontrast till Sverigedemokraterna.

När tre partier på en gång befinner sig i kris kan det leda till en ny politisk struktur, och en spännande mandatperiod.

Mer läsning

Annons