Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris när det går rasande fort

Annons

Så mycket att berätta och så mycket att granska med så få ord och så lite tid. Och så blir det fel. Det är en synpunkt inifrån en tidning

Stig Arne Nohrstedt, professor i Örebro, skriver i dag på NA debatt. Han är mycket kritisk till massmedias sätt att hantera information om risker och anser att tidningar, radio och tv får ta på sig ett stort ansvar för ”vaccineringskatastrofen”.

Massmedia ställde inte de kritiska frågorna utan trumpetade villigt ut myndigheternas påbud om att hela Sverige skulle vaccinera sig mot svininfluensan, anser Stig Arne Nohrstedt. Det blev en medborgerlig plikt, som inte kunde ifrågasättas. Var och en, barn som vuxna, skulle ställa upp för att stoppa ”dödssmittan”. Kritikerna förtegs.

Nu har vi facit. Smittskyddsläkaren Hans Fredlund ångrar sig i dag. Han tycker fortfarande att det var rätt att massvaccinera, trots svåra biverkningar. Men alla, inklusive han själv, borde ha ställt kritiska frågor. Då hade debatten sett annorlunda ut i dag, säger han i NA i dag.

Det är lätt, och riskfritt, att vara efterklok. Men det är också absolut nödvändigt. För hur ska vi annars kunna lära oss av misstagen? Och göra annorlunda och bättre?

Massmedia spelar en stor roll i samhället, ett självpåtaget uppdrag men likafullt avgörande för att demokratin ska fungera. Med makten kommer också ansvar, som ska balanseras mot kraven på snabbhet. Den som är först är oftast bäst, enligt medias måttstock.

Branschens sämsta sida är oförmågan till självkritik. Visst kan vi slå ner på kolleger som gör fel, men få inom skrået tycker till exempel att det är fel när alla media samtidigt springer åt samma håll i jakten på att övertrumfa sina medtävlare med att ha senaste nyheten om ”dödssmittan”. Tunnelseendet tar över.

Massmedia, vi, skylls med rätta för att överdramatisera, förenkla och förtiga. Hoten och larmen kommer och går. I dag är klimatfrågan näst intill en ickefråga. Annat var det för några år sedan. Dagens ämne är den mordiske milisledaren Joseph Kony i Uganda. En skickligt gjord video på Youtube har lyckats sticka ut i villervallan av information.

Hur ska det bli annorlunda? Den viktigaste aktören är trots allt mottagarna -  läsarna, lyssnarna, tittarna - de som vill ha snabb och balanserad information men också har ont om tid. Ett motsägelsefullt men nödvändigt uppdrag för massmedia.

Mer läsning

Annons