Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturdebatt väntar i höst

Allt kan bli bättre. I Örebro kommun vill man att kulturen ska bli bättre. En projektgrupp har tagit fram ett förslag som gått ut på remiss. I höst fattas beslut.

Annons

Kommunstyrelsen i Örebro vill att kulturpolitiken ska utvecklas. En projektgrupp har ambitiöst arbetat med uppgiften. Tanken är att förslagen ska leda till att den nationella, regionala och lokala kulturpolitiken utvecklas både på kort och på lång sikt.

I praktiken får nog de styrande vara glada om kulturpolitiken kan förbättras på den lokala nivån. Det är ju ändå den som bör vara mest angelägen för kommunen. Målsättningar som sträcker sig utanför kommungränsen är ett ansvar för beslutsfattare på andra nivåer. Detta lyser också igenom när projektledaren Anna Nilsson poängterar att det framför allt handlar om att få till en bättre organisation och dialog med kulturaktörerna. Föga förvånande har projektgruppen kommit fram till att det brister i samordning och uppföljning.

Kultur är ett svårt begrepp och kulturfrågor blir därför litet knepiga att debattera. För det första är det svårt att enas om vad kultur är och på den vaga grunden blir det inte lättare att försöka precisera hur kulturen ska kunna förbättras. Ett av förslagen som presenterats är att en tjänst som kulturstrateg ska inrättas. Denne ska vara kommunens kulturexpert och se till att de förslag som beslutas också genomförs. Om den tjänsten verkligen behövs bör diskuteras ingående. Örebro lider ju inte precis någon brist på kommunala tjänstemän.

Ett annat förslag som tål att diskuteras är att barn och ungdomskultur ska prioriteras. Det är förstås viktigt att så tidigt som möjligt försöka fånga barns och ungdomars intresse för olika kulturyttringar.

Men – som vanligt – glöms en grupp bort, nämligen de äldre. Många äldre sitter i sina hem eller i olika boenden och får inte del av någon levande kultur. I alla fall inte i den omfattning eller av den kvalitet som behövs för deras välmående.

Förhoppningsvis påtalar remissinstanserna detta.

Mer läsning

Annons