Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla: Skolförändring tar tid

Bara 18 procent av eleverna i årskurs åtta i Kumla svarar att de känner lust att lära sig mer, i en landsomfattande enkät.

Annons

Det är Sveriges kommuner och landsting som låter elever i årskurserna fem och åtta svara på enkäter om vad de anser om skolan. Kumla ligger riktigt risigt till.

Det kan ha med lärartätheten att göra, säger Oskar Svärd, moderat vice ordförande i nämnden för livslångt lärande i Kumla. Men i Sverige tenderar vi att bli fixerade vid siffror i stället för att titta på hur saker och ting fungerar.

Den 23 maj förra året publicerade Skolinspektionen en granskning av Vialundskolan i Kumla. Där beskrivs bland annat följande missförhållanden: Eleverna satt och surfade med sina mobiltelefoner, i stället för att koncentrera sig på undervisningen.

Många av bänkarna var nedklottrade. Arbetstempot var enligt Skolinspektionen ”mycket lågt”. Eleverna fick inte veta syftet med de uppgifter de höll på med. Elever kunde välja att placera sig någon annanstans än i klassrummet. Och då ägnade de sig enligt Skolinspektionen åt ”annat än den uppgift de ska lösa”. Nu talar vi alltså om lektioner där en inspektör från Skolinspektionen var med.

Det kan tyckas vara en ytlig grej att bänkarna var nedklottrade. Men sådant förstärker den slafsiga kultur som Skolinspektionen beskriver.

Skolinspektionen gjorde ett uppföljningsbesök så sent som i oktober förra året. I ett beslut från i december sade Skolinspektionen att Kumla kommun vidtagit ”relevanta åtgärder” för att förbättra situationen. Gott så. Men enkäten är sannolikt ett tecken på att det tar tid att förändra saker.

Lärartäthet har stått i centrum för hela den svenska skoldebatten. För politiska företrädare är det tacksamt att kunna ta fram statistik som visar att lärartätheten har ökat.

Det är svårare att föra statistik över andelen elever som surfar på nätet eller som sätter sig någon annanstans än i klassrummet för att göra en uppgift som de ändå inte begriper. Men det är väl så viktigt.

Mer läsning

Annons