Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen gör aldrig fel

Annons

Det är en tragikomisk cirkus som utspelar sig kring kungahuset. Början till monarkins död? Nej, troligen inte. Trots allt finns ett brett stöd för monarkin – även om kungahusets popularitet minskar.

Affären säger något om det ohållbara med en ärftlig monarki.

Kungen är landets statschef. Den ärftliga monarkin ska stå för kontinuitet – och den ska förena det moderna Sverige med våra historiska rötter. Monarkin bygger på principen att kungen står över alla misstankar. Han kan inte ställas till svars. Han riskerar inte att bli utfrågad i riksdagens konstitutionsutskott.

Visserligen är kungen också en privatperson. Men gränsen mellan kungen som ämbete och kungen som privatperson är betydligt vagare än för folkvalda politiker. Kungens äktenskap är till exempel i rikets tjänst, med syftet att åstadkomma en tronarvinge. Och kronprinsessans bröllop var ju inte direkt någon privatsak.

En av kungens närmaste vänner har tagit en kontakt med en person med kopplingar till den undre världen, för att försöka förhindra att komprometterande material läcker ut. Kungen själv har tvingas skicka ut ett meddelande till TT där han klargör att det är fel att förhandla med kriminella. Bara tanken är hisnande. Vår kung – som genom sitt ämbete är höjd över alla misstanker – tvingas ta avstånd från förhandlingar med kriminella.

Kungens kompis får nu backa från ett par styrelseuppdrag på grund av sitt tilltag. Han är ju inte kung. Han kan därmed ställas till svars för sina handlingar.

Hade en folkvald statschef hamnat i en liknande härva hade vi sannolikt fått någon form av officiell utredning. Oppositionen hade begärt att konstitutionsutskottet ska granska frågan. Vad visste statschefen egentligen? Är det troligt att en av statschefens närmaste vänner tagit kontakt med en person från den undre världen, utan att statschefen själv visste om det? Både vännen och statschefen hade fått svara på sådana frågor offentligt.

Det som i stället kommer att hända är att monarkins oskrivna regler börjar verka. Paragraf 1: Kungen gör aldrig fel. Paragraf 2: Om kungen ändå skulle göra fel, träder automatiskt paragraf ett i kraft.

Mer läsning

Annons