Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig frikyrka går till val

Nej, det är inte så få som röstar i kyrkovalet. Förra gången var det 671 712 personer. I morgon borde du också gå och rösta.

Annons
Illustration: tecknar-Olle

Visst är valdeltagandet är lågt, om vi jämför med de traditionella valen. Förra gången var valdeltagandet i kyrkovalet 11,8 procent. Men det är kanske fel jämförelse. Andra föreningar och riksorganisationer brukar hålla årsmöten och kongresser. Då skulle varje församling kalla till ett möte, där medlemmarna fick välja det egna kyrkorådet, representanter till stiftet och företrädare till kyrkomötet. Hur många hade kommit på sådana möten? Ja, inte hade det kommit 671 712 personer. Så effekten av kyrkovalet blir, trots det låga valdeltagandet, att fler engagerar sig i kyrkans verksamhet.

Svenska kyrkan var en gång en del av statsapparaten. Så valen till kyrkan underkastades samma procedur och samma rutiner som vanliga val – med den skillnaden att valdeltagandet var lägre. Mycket lägre.

Sedan skildes kyrkan från staten. Nja, skildes är nog ett för starkt ord. Kyrkan är visserligen mer fristående från staten än tidigare. Men dess verksamhet är fortfarande lagreglerad. Och landets statsöverhuvud omfattas inte av religionsfriheten. Kungen förväntas bekänna sig till en ”den rena evangeliska läran”. Alltså måste han vara med i Svenska kyrkan. Punkt! Det spelar ingen roll om han skulle trivas bättre i Pingströrelsen eller någon icke kristen religiös inriktning. Det vore intressant att pröva den detaljen i vår grundlag i Europadomstolen i Strasbourg.

När Svenska kyrkans relation till staten skulle regleras vågade lagstiftaren inte kapa banden helt och hållet. Den revolutionen upplevdes som lite väl skrämmande. Så nu sitter vi där med något som närmast kan beskrivas som en kunglig frikyrka.

Kyrkovalen har vi kvar. Fast de nomineringsgrupper (partier) som ställer upp är inte längre identiska med de politiska partierna inför de vanliga valen. Och rösträttsåldern har sänkts till 16 år.

Även i det supersekulära Sverige spelar kyrkan en viktig roll för många människor. Vid kriser. Vid familjehögtider. Och det händer faktiskt att kyrkorna blir fulla vid vissa gudstjänster. Kyrkan spelar en roll i samhällsdebatten i vissa frågor, till exempel när det gäller flyktingpolitiken.

Så det spelar roll att människor går och röstar i det kyrkoval som äger rum i morgon. Det spelar roll vem som sitter i kyrkans ledning, på samma sätt som det spelar roll vem som leder LO, TCO eller andra stora organisationer och folkrörelser.

Så använd en liten stund i dag för att kolla vilken nomineringsgrupp som du vill stödja. Och gå och rösta i morgon. Det är bra för kyrkan om fler använder sin rösträtt.

Mer läsning

Annons