Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig yra i förlegad monarki

Tänk om landets statsminister gifter sig – och skickar en räkning på sex miljoner till staten.

Annons

Tänk om statsministern därtill hade låtit sin fru få en tjänst på regeringskansliet från och med den dag då de är gifta. Då hade vi fått ett mediedrev som hette duga. Oppositionspartierna hade tagit upp frågan i riksdagen. Sannolikt hade det slutat med att statsministern hade tvingats avgå. Men nu är det inte statsministern som gifter sig i dag, utan en annan offentlig makthavare, prins Carl Philip. Han gifter sig med Sofia Hellqvist, som därmed automatiskt blir en makthavare i offentlig tjänst, med titeln prinsessa.

Visserligen har nästan all formell makt skalats av från kungafamiljen. Men vi ska inte göra oss några illusioner. Även den som har till offentligt uppdrag att klippa band, vinka till folket och i undantagsfall ställa upp på lättsamma intervjuer är en makthavare.

Makten understryks av att hovet helst ger intervjuer till reportrar som ställer just lättsamma och icke kritiska frågor.

Av de 28 EU-länderna är det bara sju som är monarkier. En intressant detalj med den svenska monarkin är att kungen måste vara anhängare av ”den rena evangeliska läran” enligt en av våra grundlagar. Det vore intressant att pröva den paragrafen mot EU:s regler om demokrati och religionsfrihet. Kungens barn måste ha både kungens och regeringens godkännande innan de får gifta sig, om de vill fortsätta ingå i tronföljden. Detta samtidigt som det pågår en kamp mot den ”hederskultur” där familjens ”överhuvud” ska bestämma vem döttrar ska gifta sig med.

Den svenska monarkin är trots allt uthärdlig. Kungen är inte statschef i praktiken. Det är riksdagens talman som utser regeringsbildare. När kungen öppnar riksmötet gör han det på talmannens begäran.

Men det är ändå ett förlegat system. Allt fler svenskar är skeptiska till kungahuset, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet. 2007 svarade 21 procent att de har ganska litet eller mycket litet förtroende för kungahuset. Förra året var det 30 procent. Men just i dag blir det kunglig bröllopsyra.

Mer läsning

Annons